Az Apropó bábcsoport a pusztaföldvári óvoda színterén

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóság

2019. május 24-én tartotta meg a Nemzeti Művelődési Intézet az  Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott pályázat keretén belül, a Nemzeti Tehetség Programban, a hazai kulturális intézmények tehetséggondozó programjában résztvevő Apropó bábcsoport települési bemutatkozó előadását.

A frappáns síkbábukkal mozgatott bábelőadás a 2019. június 1-én, Egerben megrendezésre kerülő III. Bűvös Bábos Program és Szemle főpróbájának tekinthető. Az előadás helyszínéül Holecskáné Rusvai Éva intézményvezető asszony felajánlásának köszönhetően, az aznap megtartott községi családi napot is befogadó, pusztaföldvári Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Óvoda – óvodai épülete és udvara – szolgált.

A helyi csoportvezető, Dencsi Erika pedagógus, a koordinátori feladatokat pedig kolléganője Szepesi-Szekerczés Andrea látja el, akik az általuk létrejött bábcsoportot nemcsak a bábjátékok bemutatása céljából bátorítják, hanem az amatőr bábjáték eszközeivel élve a tehetségek kibontakoztatásáért, a helyi közösség erősítéséért is tesznek.
Ezért a településen bemutatott darab kiválasztásánál fő szempont volt, hogy a gyerekek Pusztaföldvár történetéhez, a hagyományaik gyökereihez nyúlhassanak vissza, hiszen az 1662 lélekszámú kistelepülés, Pusztaföldvár valamikor Hunyadi birtok volt, Varjas-Földvárnak is hívták. Éppen így találó, hogy a bábelőadásban hozott kitalált, de részben igaz történet az egyik Békés megyei kötődésű szerző, Zalai Erika Mátyás király meséje című mesejáték részletét meséli el.
Az egri, nagyközönség előtti bemutatót megelőzően, a februártól–május végéig tartó időszak játékos órai felkészüléseinek, az Apropó bábcsoport próbáinak a település iskolájában Hajdúné Kovács Klára intézményvezető asszony biztosított helyet, ahol a gyermekek az elmúlt időszak tapasztalatai között nemcsak a felkészülés izgalmával, hanem a közös animációs, kézműves játékok során a bábjáték közösségépítő erejével találkozhattak.

Medvegy-Andelic Marija

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.