Az elfeledett gatyamadzag szövés

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet a „Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosító számú projektjének keretein belül 2019. október 31-én útjára indította az Elfeledett szakmák, népi mesterségek visszatanulása című projektet Baranyajenőn.

Az „Elfeledett szakmák, népi mesterségek visszatanulása” című projekt első foglalkozását a szövés alapjaival, a fonal útja a szövésig (kender, gyapjú) elméleti ismeretekkel kezdték Baranyajenőn. Az előkészített alapanyag a kenderfonal volt, így a kender feldolgozásával foglalkoztak többet, saját ismeretüket is hozzátéve a tudásanyaghoz. Az egyszerű szövéstechnikával a szalagszövéssel, a régi gatyamadzag szövő mintájára készült szövőfán születtek az első alkotások. Ez a technika megfelel a szövés alapvető mechanizmusának, a szálak váltása, az anyag létrejötte így érthetőbbé vált.

Az eszközök fölvetése először nem egyszerű, ezért párosan fogtak hozzá az előre megtervezett mintáknak a hallgatók, mivel a szalagszövő, vagy övszövő használatánál a fölvetés adja a mintát. A színes kenderszálakból egyszerű használati darabokat készítettek. A kezdeti nehézségek, bizonytalanságok után sikerélményhez jutottak, ők maguk váltak alkotóivá azoknak a kézműves tárgyaknak, amit használhatnak is. Mivel gatyamadzagot már nem használnak, ezért az öveket, karkötőket, a táskára való vállpántokat örömmel vitték haza, mint saját készítésű kézműves alkotást.

A második, harmadik alkalommal már a szövőkeretet használták, de a fölvetés okozott némi nehézséget, mivel a kenderszálakkal történő művelet, a szálak feszessége, valamint a váltó nyüst összes vájatába való belehelyezés nagy odafigyelést igényel. Az egész keret felvetése után kezdő sorokkal készítették elő a szövést. Mivel rongyszövés szerepel a tematikában, ezért a rongyokból hosszú csíkokat vágtak, majd föltekerték, motringokat készítettek, kezdődhetett a szövés. A kereten egy-egy kisebb rongyszőnyeget, vagy lábtörlőt készítenek. A foglalkozások célja az, hogy kevés eszközzel és olcsó alapanyaggal dolgozzanak, az egyszerű technikák elsajátításával pedig a résztvevők később maguk is képesek lesznek használati tárgyakat készíteni maguknak, családjuknak.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.