Az élő emlékezet fala

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

Kulturális értékeink és hagyományaink átörökítése a jövő számára még számtalan feladatot ró a jelen nemzedékre. A helyi értéktárak és az érték-emlékezetmentés program újszerű összekapcsolódási lehetőségeire épül Az élő emlékezet fala elnevezésű projekt, amelybe a digitális technika adta lehetőségekkel élve vonhatók be a fiatalok.

Hajdú-Bihar megyében Nyíracsádon indult el 2016-ban a Közösségi mozi és médiaműhely program. Az itt résztvevő egyetemisták és fiatal felnőttek, mintegy nyolcan-tízen ifjúsági klubot hoztak létre a Ligetalja Kulturális Központban, ahol továbbra is összegyűlnek filmet nézni, beszélgetni. Ebből a közösségből vállalták többen is, hogy felkeresik a falu öregjeit és interjút készítenek velük a település múltjáról. Az NMI Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodájának módszertani, és egy felkért operatőr szakmai segítsége mellett készülhet dokumentumfilm Nyíracsádról, amelyben megvalósul a generációk együttműködése a szellemi értékmentés jegyében.

A tavalyi év végén előbb elméleti előadások formájában ismerkedhettek meg a fiatalok az interjúkészítés és a képi látásmód, a dokumentumfilmes szemlélet alapjaival, majd a gyakorlatban is kipróbálhatták magukat. Az iroda által biztosított digitális kamerával több interjút is elkészítettek, idős embereket kérdezve a gyermekkorukról, a településsel kapcsolatos emlékeikről, élményeikről. Ezekből a beszélgetésekből – idén is folytatva az interjúk készítését, majd annak utómunkálatait – állhat össze egy nagyobb lélegzetű dokumentumfilm, amely amellett, hogy a filmes projekt méltó folytatása, a helyi értéktárnak is fontos eleme lehet.

Simor Katalin

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.