„Az én falum, az én városom” alkotópályázat kiállítása Pápán

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodája, Veszprém Megye Önkormányzata és a Veszprém Megyei Értéktár Bizottság közösen kezdeményezte három évvel ezelőtt, hogy útjára induljon a Veszprém Megyei Értékünnep programsorozata. Ebben az évben – a megyei értékünnephez kapcsolódva – új kezdeményezésként hirdették meg „Az én falum, az én városom” alkotópályázatot, amelyben olyan műveket vártak, melyek azt mutatják be, hogy mi az, ami a saját lakóhelyükön a gyerekek számára fontos.

A felhívás sokakat inspirált, összesen 224 egyéni és csoportos pályamunka érkezett különböző technikák alkalmazásával a megye 31 településéről. Mivel Nyárádon, a Veszprém Megyei Értékünnepen csak az anyag egy részét tudták kiállítani, helyszínt kerestek a teljes anyag bemutatásának. Pápán az önkormányzat adott teret a Városházán a teljes kiállítás bemutatásának, így november 30-án megvalósulhatott a kezdeményezés.

A megnyitón szép számmal jelen voltak a pályázat alkotói, díjazottjai is. Számtalan kreatív pályamunka érkezett az Ugodi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolából, ahol Lukács Katalin rajzpedagógus foglalkozik a gyerekekkel. Az ő iskolájukból került ki a két első helyezett is. Az alsó tagozatosoknál Erdős Áron: Szántás című művével nyert, a felső tagozatosoknál pedig Zámbó Zsombor: Református templom című alkotása léphetett a dobogó legfelső fokára.

Ugyancsak izgalmas pályamunkákat küldtek a gyerekek a Mezőlaki Arany János Általános Iskolából, ahol Kristály Mária rajzpedagógus segíti a tehetségek kibontakoztatását. Az alsósok között második helyezést ért el Garab Róbert, aki Szélmezői tőzegbánya című művével érdemelte ki a jutalmat, a különdíjat pedig Varga Zselyke nyerte a Betekintés a kis falunkba: A mi házunk című alkotásával.

A megnyitóban közreműködtek a Vajda Márta Iskola Hétszín-Hang zenei csoportjának tagjai Horváth Ildikó vezetésével. A csoport a Nemzeti Művelődési Intézet által meghirdetett „135+1=A jövő zenéje” programban jött létre. Működésükkel arra mutattak jó példát, hogy a közös zenélésnek milyen fejlesztő ereje van, és hogy miként erősíti a közösségeket. A megnyitóban három rövid zeneművet adtak elő, megmelengetve ezzel minden őket hallgató szívét.

A kiállítást Unger Tamás, Pápa város alpolgármestere nyitotta meg. Beszédében azt hangsúlyozta, milyen fontos, hogy – az értékeinkről, mindarról, amit fontosnak tartunk, és szeretnénk átörökíteni – gondolkodjunk közösen és gyermekeinket is tanítsuk meg erre. Éppen ezért Pápának – amely sokat tesz az értékőrzésért – külön öröm, hogy egy ilyen kezdeményezésnek teret adhat. Reméli, hogy a Városháza aulájában minél többen tekintik meg a kiállítást.

Ezt követően Papp Tamás, a Veszprém Megyei Értéktár Bizottság elnöke méltatta a kiállítást, majd jelképesen átadta alpolgármester úr számára azokat a plaketteket, okleveleket, amelyek 2018-ban a megyei értéktárba bekerült pápai értékek felterjesztőinek szólnak.

A kiállítás 2019. január 4-ig tekinthető meg Pápán ügyfélfogadási időben a Városháza aulájában. Utána a teljes anyag Veszprémben, a Megyeházán lesz majd látható január közepétől egy hónapon át. Az alkotásokról a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodája elektronikus könyvet készít, melyet évről évre bővít majd – a következő pályázatokra érkező – remélhetőleg egyre gyarapodó alkotásokkal.

Baloghné Uracs Marianna

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.