Az értékfeltáró műhelymunka folytatódik

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet „Művelődő közösségek Észak-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00148” projektjének belül 12 alkalmas Hungarikum műhely – értékfeltáró ismeretterjesztő sorozat indult el idén májusban, a Nógrád megyei Nógrádmegyerben.

Módszertani elmélettel folytatódott a helyi értékgyűjtés gyakorlata műhelymunka október végén. A jelenlévők megismerkedtek a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi törvény és az azt követő rendelet tartalmával, felépítésével. A Művelődési Intézet előző évekbeli gyakorlati tapasztalataival, illetve a közösségi értékgyűjtés jó gyakorlataival. A kézműves tevékenység a népi textilek díszítéséhez, a hagyományos helyi minták, kézimunkák készítéséhez kapcsolódott. A nógrádmegyeri helyi viselet egyik elemét, a főkötő készítését tanulták meg a foglalkozás résztvevői, valamint megismerkedtek más települések viseletének főkötő-mintáival is.

A novemberi műhelymunka az év végi vallási ünnepekhez kötődő hagyományok témaköréhez illeszkedett.  Az adventi ünnepkör elemei, a jeles napokhoz kapcsolódó hagyományok: Borbála, Katalin, András, Luca. Kézműves tevékenységként adventi koszorút készítettek a jelenlévők. A gyertyagyújtások jelentésével, sorrendjével, valamint az ünnepkör gasztronómiájával, a helyi hagyományos ünnepi sütemények receptjeinek cseréjével telt a délután.

Máté Lászlóné

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.