Az illúzió művészete

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Somogy Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. a „Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosítószámú projektjének keretein belül megvalósuló Mozgó film, mozgó klub szakkör utolsó alkalmához érkezett. 2019. április 12-én. A szakkör tagjai Etyekre látogattak, ahol megtekintették a Korda Filmstúdiót. A kétórás intézménylátogatás során egyrészt betekintést nyerhettek a nagyjátékfilmek, a reklámfilmek világába, másrészt pedig mélyíthették a filmkészítésről eddig szerzett ismereteiket.

A filmstúdió-látogatás az épített városrészek megtekintésével kezdődött. A New York-i utcarészlet egy bank, egy jellegzetes amerikai városi lakóház (vaslétrákkal az emeletek között és felfelé tolható ablakokkal), kis üzletek, egy autószerelő műhely és egy raktárépület részleteiből áll. Minden épületnek csak a homlokzata készült el hungarocellből, fából és papírból, hiszen nagyon költséges lenne a teljes ingatlanok megépítése, figyelembe véve, hogy minden filmben más-más házra, építményre, utcarészletre van igény. Ezzel a költséghatékony megoldással viszont nem kell engedélyeket szerezni, hogy egy amerikai, vagy bármely európai nagyvárosban néhány órára, esetleg napokra egy teljes utcát lezárjanak a forgatás idejére. Amikor egy stáb megérkezik, akkor elképzeléseiknek megfelelően alakítják a meglévő „ingatlanokat”, és amikor a jeleneteket felvették, továbbállnak. A csoportot kísérő hölgy további érdekes kulisszatitkokat is elárult. A szakkör tagjai megtudhatták például, hogy miért olyan szélesek az utcák, miért lehet a díszleteket megkerülni, vagy éppen azt is, hogy hogyan keletkezett az aszfalton a javítás. De arra is fény derült, hogy mely filmeket és reklámfilmeket forgattak ezeken a helyszínen.

New York után rövid sétányira máris a következő helyszín, egy középkori itáliai városrészlet varázsolta el a somogyi filmes csapatot. Középen a Szent Péter-bazilika bejárata és lépcsősora uralta a teret, körben pedig zsalus, apró erkélyes, rejtelmes házak képe indította be a fiatalok romantikára fogékony képzeletét.

A külső helyszínek megtekintése után egy interaktív kiállítás keretében a filmkészítés rejtelmeivel ismerkedett a csoport. Elsőként a filmstúdió névadója, Korda Sándor és fivérei életútjáról hallhattak egy rövid előadást, majd betekintést nyertek abba is, hogy milyen sok szereplő összehangolt munkájára van szükség ahhoz, hogy a forgatás gördülékenyen és gazdaságosan tudjon megvalósulni. Megismerték, miben rejlik a hanghatások titka, mi a producer munkája, hogyan készül az animáció. Bekukkantottak egy „hobbit házba”, varázslatos jelmezeket érinthettek meg, sőt a maszkkészítés rejtelmeibe is bepillantást nyertek. A kiállítás a magyar Oscar-díjasok és híres magyar filmes szakemberek névsorával zárult. A látogatás mindenki számára hatalmas élmény volt. Segített megérteni a szakkör során tanultakat, valamint a felmerült kérdésekre is választ kaphattak a résztvevők.

Fotó: Bata Zsolt

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.