Az influencerektől a dokumentumfilmig

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

20 diák részvételével zajlik a Sorkifaludi Gárdonyi Géza Általános Iskolában egy Dokumentumfilm-szakkör. Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Vas Megyei Igazgatósága a foglalkozást a TÁMOP-3.2.3/A-11/1-2012-0106 azonosítójú projekt fenntartása keretében bonyolítja.

A szakkör Simon Ádám fotós, videós szakember vezetésével zajlik a projekt keretében kifejlesztett tananyag alapján.  A filmezés előzményeként fotózást is tanulnak a diákok.  A képek utólagos szerkesztésénél néhány téma jellegzetes tulajdonságaival foglalkoztak, mint például a fekete-fehér képek, vagy a szépia effektus.  A fényképek szerkesztésének többféle módszerét is megvizsgálták, hogy okostelefonon milyen formában lehet átalakítani, javítani a fotókat, illetve hogy milyen beállításokat érdemes keresni, és melyeket célszerű elkerülni.

A gyakorlati órák során több nézőpontot alkalmazva készítettek tájjellegű, mozgásos, valamint portréfotókat. A kisvideók forgatásánál egy-egy esemény, illetve ember mozgásának követésére helyezték a hangsúlyt, valamint az okostelefon helyes pozicionálásával is foglalkoztak. A szakköri órákon könnyedebb tartalom is szóba kerül. Így például az influencer fogalmának tisztázását követően hazai és külföldi példákon keresztül megnézték, milyen témák népszerűek a YouTube-on és az Instagramon, valamint, hogy kik vezetik a jelenlegi népszerűségi toplistákat.

A diákok nagy örömmel vesznek részt a foglalkozásokon. Nemcsak azért, mert az iskolai tananyagtól távoli, viszont a mindennapjaikhoz közel álló témában mélyülhetnek el, hanem a játékos foglalkozások során közösségi élményben is részesülhetnek.

Kuglics Gábor

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.