Az NMI Művelődési Intézet munkatársai Szentgyörgyvölgyre látogattak

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Zala Megyei Irodájának módszertani tanácsadásra, jó gyakorlatok megismerésére, valamint közösségi erőforrások feltérképezésére Szentgyörgyvölgyre látogató munkatársait 2018. május 3-án Varga Zsuzsanna polgármester asszony fogadta a település önkormányzatának épületében.

Szentgyörgyvölgy Zala és Vas megye találkozásánál fekvő apró őrségi falu. A Szentgyörgyvölgyi-patak a település körülölelő karja, mely számos halfajtának ad otthont. Innét csupán néhány kilométer Szlovénia, ami még gyalogosan is könnyen megközelíthető.

A mindössze 410 fős település – a táj szépsége mellett – számos értékkel büszkélkedhet. 2016-ban a Fókuszban az önkormányzati tagsággal rendelkező szociális szövetkezetek címmel pályázati támogatást nyertek, melynek segítségével létrehozták az Elevenszeg Szolgáltató és Kereskedelmi Szociális Szövetkezetet. A turizmusfejlesztés támogatásával ma már 8-12 fő részére tudnak munkát biztosítani. A helyi GÓ-NA Szabadidőközpont és Éttermet a szövetkezet bérli saját turizmusfejlesztési céljai megvalósítására. Az őrségi szabadidőközpont két patakkal határolt, 40 000 m2-es területen fekszik.

A további tervek között szerepel helyi termékbolt kialakítása reggelizővel és kávézóval. A volt orvosi szoba épületében helytörténeti kiállítás létrehozása a cél. A helyi értéktárat – melyben többek között a templomi régi könyvek, Gózon Imre munkássága, a Szentgyörgyvölgyi Tehén szobor (7500 éves kultikus szobor) található – szeretnék mindenki számára elérhetővé tenni.

Számos terv és az elért célok arra sarkalnak, hogy mindig újabb és újabb gondolatokat ébresszenek. A település jó példa arra, hogy miként lehet egy kis faluban megvalósítani a munkahelyteremtést. Az elérendő célok között szerepel még a közösségnek mint értéknek az elfogadtatása és a közösségi kapcsolatok megerősítése.

Süliné Elekes Éva

Fotó: Sámpár Anna

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.