Az összetartozás jegyében rendeztek Megyenapot Tarcalon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

2019.  június 15-én, szombaton a Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóságának munkatársai is részt vettek az öt éve hagyományteremtő, identitás és összetartozás erősítő  céllal létrehozott Megyenapon. Az elmúlt években Szerencs, Tokaj, Putnok és legutóbb Mezőkövesd adott otthont az egész megyét megmozgató eseménynek. Idén a Hegyaljai borvidék gyöngyszeme, Tarcal töltötte be a házigazda szerepét.

Az egész napos rendezvényen a szakmai munkatársak értékpiramissal, országos értékeket ábrázoló kirakókockával, óriás puzzle-lel, érték kvízzel, színezővel érzékenyítették és csalogatták be a kicsiket és a nagyobbakat a helyi, nemzeti értékek valamint a hungarikumok világába. Az esemény kiváló lehetőséget biztosított a települések polgármestereivel való találkozásra, rövid szóváltásokra, kapcsolatépítésre, egy-egy gasztronómiai különlegesség megkóstolására, a megye eltérő ízeinek megismerésére, valamint a megyei értéktár bizottsággal való szorosabb együttműködés  kialakítására.

 

13.00 órakor a település polgármestere Butta László köszöntötte az érdeklődőket és a meghívott vendégeket. Elmondta, hogy minden lokálpatrióta tarcali polgár legalább három dologra büszke: a település történelmére, a csodálatos tájra és a mézédes források nektárjára, a borra. Anonymusra utalva felidézte a község nevének eredetét. Hangsúlyozta, hogy a tarcaliak nyitott szívvel, finom borokat rejtő pincékkel és gazdag kulturális programokkal fogadják egész évben a településre látogatókat.

Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke megnyitóbeszédében visszatekintett a Megyenap ötletének, gondolatának öt évvel ezelőtti megszületésére. Elmondta, azért esett a választás erre az időpontra a megye napjaként, mert a II. Rákóczi Ferenc vezette magyar sereg 1703-ban ezen a napon lépte át Vereckénél a lengyel-magyar határt és vette kezdetét az általa vezetett 1711-ig tartó kuruc szabadságharc. Hangsúlyozta,  hogy a 2019-es Rákóczi-emlékév különleges aktualitást ad az idei Megyenapnak. Kiemelte, hogy a rendezvény az emlékezés, ünneplés, barátkozás mellett a szórakozásra is kitűnő lehetőséget kínál, melyről az estig tartó kulturális programok gondoskodnak.

Koncz Ferenc, a térség honatyája beszédében megfogalmazta hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye a történelmi Magyarország további három megyéjét (Gömör, Torna, Kishont) is magában foglalja. Zemplénnek ma is különös súlya van a megyei közgyűlésben, hiszen az eddigi öt megyenap közül háromnak is (Szerencs, Tokaj, Tarcal) zempléni település adott otthont. Beszédében említést tett arról, hogy a kurucok földjén minden kő a történelemről beszél – utalva ezzel a kitűnő helyszín választásra.

Az eddigi évekhez hasonlóan került sor a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értékdíjak átadására is. Ebből az alkalomból Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár Bizottság elnöke, a megyei közgyűlés alelnöke méltatta a díj jelentőségét. „A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása.” – idézte Morus Tamás szavait.

Ezt követően Török Dezsővel átadták a díjazottaknak (a karcsai nagybéles, a bekecsi Nagy-hegyi tanösvény, a harsányi sópince, a Vizsolyi Biblia és nyomdatörténeti öröksége, a Perecesi Bányász Koncert Fúvószenekar, a sárospataki Rákóczi Múzeum, a lillafüredi Anna-barlang) az elismerő okleveleket és emléktárgyakat. A keresztétei iskolakápolna különdíjat kapott.

A számtalan kiegészítő program mellett a színpadon folyamatosan zajlottak az események. Fellépett  a Debreceni Helyőrség Zenekar, a 8kor Színház és a Bodrog Néptáncegyüttes, tárogatóművészek, a Helikoffer együttes, a Kikelet Napköziotthonos Óvoda, a Klapka György Általános Iskola TT Dance tánccsoportja, a Tarcali Hagyományőrző Népdalkör, Hajdú Lara, Újvári Marika és a Retroller együttes.

Zárásként, sötétedés után, a Republic együttes volt gitárosának az emlékzenekara, a JamR & Tóth Zoltán (REPUBLIC 1990–2013) lépett a szép számú közönség előtt a színpadra.

Fotók: Varga Tamás

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.