Az Uránváros Baráti Kör bemutatja…

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

Ezzel a címmel indult 2016-ban az Uránváros aktív idősebbjeit bemutató programsorozat. Az apropót Pécs ikonikus városrésze megépítésének 60. évfordulója adta.

Az első beszélgetésre Uránváros építőit hívták meg. Megható volt az a lelkesedés, ahogyan a talicskázástól a kész lépcsőházak kimeszeléséig tartó nagy munkáról meséltek segédmunkások, kőművesek, mérnökök. A szép este sikerén felbuzdulva összeállt egy kis csoport, a „vének tanácsa”, akik a további találkozókat tervezték és szervezték meg. Tisztán megfogalmazódott az igény, hogy aktív koruk után is szeretnék munkájukat, hobbijukat, művészi tevékenységüket megmutatni a városrész idősebbjei. Természetesen kíváncsiság is lakik bennük, hogy a szomszédból megismerjenek érdekes embereket, tevékenységeket. Takács István, nyugdíjas tanár és költő lett a baráti kör összefogója.

A havonta jelentkező találkozókra egy-egy alkotót, kézművest, gyűjtőt, művészt vagy alkotói csoportot hívnak meg. A beszélgetés előtt versek és zenei produkciók hangzanak el. Azt est során a témához, vagy a bemutatott vendéghez kapcsolódó kiállítás is készül. A sokszínű alkalmaknak a városrész közművelődési intézménye, a Pécsi Kulturális Központ ad otthont.

2018. október 25-én Polgár Zsuzsa mézeskalácsos volt az Uránváros Baráti Kör vendége. A Míves Mag Műhely tagja lelkesen mesélt gyermekkoráról, családjáról, életéről és a mérföldkövekről, amelyek következtében mára az egyik legismertebb és elismertebb „mézeskalács-művész” Baranya megyében. A beszélgetésre elhozta lányát és unokáját, akik szintén meséltek magukról. Kriszta lánya kelt tészták, kenyér-félék készítésével foglalkozik. Sári, az unoka pedig csilingelő hangú népdalénekes, aki a közönséget is megajándékozta népdalcsokraival. A közönség soraiban pedig Zsuzsa nagynénje ült, így a család négy generációja jött el az estére. Kellemes volt Zsuzsa történeteit hallgatni, mert a nyugdíjas tanító egész életét áthatotta a tanítás, a tudásátadás küldetése. Nemcsak az iskolában, hanem a kézműves foglalkozásokon, mézeskalács sütések alkalmával is. Elbeszélését Andrásfalvy Bertalan gondolatával fejezte be, amely egyben saját ars poeticája is: ha nem tanítod meg a gyerekeket alkotni, rombolni fognak.

A beszélgetést követően a közönség megtekintette Zsuzsa gyönyörű mézeseinek kiállítását, megkóstolta Kriszta finom péksüteményeit és a legbátrabbak kipróbálták a mézeskalács díszítést. Porcukros tojáshabbal készültek a cirádák a fényes mézeskalács szívekre és angyalokra. Természetesen receptek és praktikák is hangzottak el, amelyeket gyorsan lejegyzett a lelkes hallgatóság. Ízekben, édes élményekben gazdag este volt.

Nemes Krisztina
Fotó: Nemes Krisztina

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.