Az utolsó forgatási alkalom a vasi Mozgó film, mozgó klubban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet a „Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosító számú projektjének keretein belül Mozgó film, mozgó klub szakkört indított Táplánszentkereszten, melynek tizedik foglalkozása 2019. december 20-án zajlott.

A szakköri foglalkozások sorában ez volt az utolsó olyan alkalom, amikor még volt lehetőség filmforgatásra. A januári szakkörre filmbemutatót terveznek a résztvevők. A foglalkozás első felében az eddig leforgatott és megvágott jeleneteket nézték vissza, és véleményezték a fiatalok. Azt is átgondolták, hogy milyen jeleneteket kell még zárásként leforgatni, hogy kerek egészet alkosson a kisfilm.

Mindenki nagyon figyelt, hiszen több alkalom nem lesz az esetleges hibák kijavítására. A filmezni tanulók új ötleteket hoztak, és kitalálták a film végét is. Ezen a szakköri alkalmon is mindenki kipróbálhatta magát a kamera mindkét oldalán. Látható volt, hogy magabiztosabban nyúltak a géphez, de a foglalkozásvezető, Horváth Zoltán segítségére továbbra is szükségük volt. Azonban rengeteget fejlődtek az elmúlt hónapok során.

A jelenetek felplánozása után, a képeket félközelikből, vagy premier plánokból is felvették, így a jelenetek filmes hatást fognak kelteni a vágást követően. Az operatőri munka mellett nagyon fontos, hogy az értelmileg akadályozott fiatalok előre lássák, hogy milyen esemény után mi fog következni, és a színészi játéknak is ismét nagy szerepe volt. A résztvevők kérésére helyet kapott a filmben egy akciójelenet.

Mivel vígjátékról van szó, így természetesen a pisztolypárbajos jelenetet sem vették teljesen komolyan: a fegyvereket kezek és ujjak helyettesítették. A film happy enddel zárul: az elrabolt menyasszonyt a rendőrség segítségével a vőlegény kiszabadítja a rablók kezéből. A gonosztevők elmenekülnek, a legutolsó snitten bosszút esküdnek.

Az alkalom zárásaként megbeszélték, hogy ki melyik filmes szerepben érezte a legjobban magát, melyik szerep passzol személyiségéhez, illetve melyik járult hozzá személyiségének fejlődéséhez. Minden résztvevő nagyon megszerette a kamerakezelést, ugyanakkor a szereplés, a színészi játék is nagy kedvenc marad. Ez valószínűleg azzal is összefüggésben van, hogy színjátszókörben is szerepelnek, így belső értékeik felszínre hozásában már van egyfajta rutinjuk.

A résztvevők nagyon jól érezték magukat az elmúlt hónapok során és a januári premier után is szívesen folytatnák a filmes tevékenységet.

Bognár Alexandra 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.