Az utolsó vessző is a helyére került

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Zala Megyei Igazgatóságának szervezésében, a „Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00150” azonosítószámú projekt keretében, az Elfeledett szakmák, népi mesterségek visszatanulása tanfolyamon 2019. április 17-én utoljára találkoztak a résztvevők.

Kora délután a tanfolyam résztvevőivel telt meg a nagykapornaki IKSZT aulája, ahol a tizenkettedik, egyben záró alkalomra készülődtek Dulics Margit népi iparművész vezetésével. A kora délutáni órákban fejezték be kosaraik készítését, hol egy fül, hol egy minta hiányzott a tökéletes lezáráshoz, hogy az elkészült tárgyak a kiállításon méltó helyre kerülhessenek.

A NMI Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatósága Nagykapornak Község Önkormányzatával partnerségben valósította meg a kiállítást, ezzel is emelve az esemény fényét.

A szervezők minden érdeklődőt, kicsiket és nagyokat is szeretettel vártak. Az IKSZT 15:00 órára megtelt érdeklődőkkel, egy szék sem maradt üresen.

A kiállítást Sifter Péter, a falu polgármestere nyitotta meg. Beszédében köszönetét fejezte ki a Művelődési Intézetnek, méltatta a 12 hónapon keresztül tartó projekt lakosságra gyakorolt közösségépítő hatását. Továbbá felkérte Dulics Margit foglalkozásvezetőt és tanítványait, hogy az augusztusban megrendezésre kerülő falunapon képviseljék az Elfeledett szakmák tanfolyam csoportját, és vegyenek részt egy közös kosárfonással egybekötött mesterségbemutatón.

Farkas Ildikó, az NMI Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatóságának módszertani referense, a projekt koordinátora megköszönte a helyszín biztosítását, valamint az IKSZT-ben dolgozó munkatársak segítőkész munkáját. Elmondta, hogy az Elfeledett szakmák, népi mesterségek tanfolyamon 7 településről 20 fő vett részt.

A tanfolyam sikerét mi sem bizonyíthatja jobban, mint a közösség, ami itt létrejött, hiszen a csoport a projekt által kapott erőt ahhoz, hogy ráépülésként egy közeli településen folytassa a mesterség elsajátítását. A cél az, hogy a tudást átadva, a képzésben résztvevők önállóan törekedjenek a mesterség teljes körű elsajátítására, amelynek végkimenete lehet akár a vállalkozóvá válás is.

Dulics Margit köszöntötte a vendégeket, röviden bemutatta a 12 alkalom tematikáját, majd átadta az emléklapokat.

A délután további részében mesterségbemutató következett, valamint a kiállítást is meg lehetett tekinteni . Az ötven kiállítási tárgyat távoli és közeli rokonok, ismerősök, szomszédok, jó barátok nézték meg.

Farkas Ildikó
Fotó: Farkas Ildikó

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.