Bábbal a világban – Gyermekbábos válogató Miskolcon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

2018. április 28-án a miskolci Gárdonyi Géza Művelődési Ház nagytermében, nagyon szép környezetben, a Bárczay Kúriában találkoztak a megyei gyermekbábosok.

A Magyar Bábjátékos Egyesület szerevezésében, az NMI Művelődési Intézet együttműködésével valósult meg a program. Az eseményen amatőr bábos gyermekcsoportok és szólójátékosok vettek részt. A megyei gyermekbábos találkozó nem pusztán műfaji megmérettetés, hanem lehetőség is volt egymás előadásainak megtekintésére, a tapasztalatcserére, a másoktól való tanulásra. Továbbá cél volt a minőség felé vezető út kijelölése, mely egyben szórakoztató és tanulságos együttlétet jelentett a gyermekek, a tanáraik és a közönség számára.

A bábjáték sokoldalú, komplex hatása miatt alkalmas módszer lehet a gyermeki személyiség fejlesztésére. A sok terület mellett, különösen fontos, hogy a bábokkal történő mesedramatizálás, verselés kiemelkedően fejleszti a gyermekek beszédkészségét. Többek között ezért is fontos, hogy közös erővel segítsük ennek a tevékenységnek a további sorsát.

A találkozóra négy településről – Bodrogkeresztúrból, Novajidrányból, Sátoraljaújhelyről és Tiszakarádról – érkeztek fellépők. A hat produkcióból kettő szólójáték volt. Az értékelést Szentirmai László (Magyar Bábjátékos Egyesület), Tóthné Kovács Zsuzsanna valamint Tóth László (a korábbi, miskolci Zsarátnok Bábcsoport vezetői) és Kovács Anikó (NMI Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Irodája) végezték.

A bronz, ezüst és arany minősítéssel díjazott csoportok és előadók közül az országos gyermekbábos fesztiválra, mely Egerben lesz (Gyermekbábosok Országos Fesztiválja), a tiszakarádi csoport és Balogh Patrik szóló játékos jutott tovább. A tiszakarádiak Az öregasszony és a rablók című darabbal szórakoztatták a miskolci közönséget, Balogh Patrik a Paprika Jancsi és a betyárok című produkciót mutatta be.

Az itt szereplő csoportok és egyéni előadók mindannyian meghívást kaptak Dr. Kiss Ákosné Gonda Erika igazgatónő jóvoltából – egy a miskolci Gárdonyi Géza Művelődési Ház által szervezett szabadtéri programra, ahol fellépési lehetőséget biztosítanak a számukra.

Kovács Anikó

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.