Bábcsoportok mentorálása Sárszentmihályon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

A „Hálózatépítés és helyi kulturális identitás erősítése a bábművészet eszközével” elnevezésű tevékenységsorozat keretében a pápai Pegazus Színház szakmai közreműködésével zajlik a leendő bábcsoportvezetők felkészítése Veszprém, Fejér és Komárom-Esztergom megyében. Hat településen amatőr bábcsoportot indítottak, ahol a csoportvezetők mentorálásával folytatódik a szakmai munka.

Az „Otthonról haza” projekt keretében (EFOP-1.12.1-17-2017-00022) az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. az amatőr bábjátszás területén indított fejlesztő programot a Közép-Dunántúli Régió három megyéjében. Eddig regionális szakmai műhelyek megtartása, hálózatépítő folyamatok elindítása zajlott, most pedig Sarkadi Nagy László és Végh Zsolt, a Pegazus Színház két szakembere, vezetője segíti a csoportvezetőket abban, hogy a bábcsoportok 2020-ra elkészüljenek előadásaikkal, és a folyamat fenntartható legyen.

Június 1-jén a Mákvirágok Bábcsoport és csoportvezetőjük, Bozai Éva munkáját, Az égig érő fa című előadásukat tekinthették meg a műhelymunka résztvevői. A csoport Fejér megyében, Sárszentmihályon működik, ebben az évben kezdtek együtt dolgozni. Előadásukat a szülők, érdeklődők is megtekinthették, de a projekt keretében dolgozó csoportvezetők számára is igazi élményt jelentett a bemutató. Jó humorú, remek szövegkönyv volt az előadás alapja, melyben a gyerekek fegyelmezetten, a nagyszerűen elkészített bábokat ügyesen mozgatva szerepelnek. A mese méltán aratott nagy sikert, volt miről beszélgetni a mentorálás során. A csoportvezetők és a Pegazus Színház művészei ennek kapcsán a készülő előadásokról, a felmerülő problémákról is szót ejtettek.

Baloghné Uracs Marianna

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.