Bábcsoportok mentorálása Veszprém megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

Az „Otthonról haza” projekt keretében (EFOP-1.12.1-17-2017-00022) az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. az amatőr bábjátszás területén indított fejlesztő programot a Közép-Dunántúli Régió három megyéjében. A pápai Pegazus Színház 2018-ban műhelymunkák keretében segítette a leendő bábcsoportvezetők felkészülését Veszprém, Fejér és Komárom-Esztergom megyében, akik közül hatan amatőr bábcsoportokat indítottak településükön. 

A program a csoportvezetők mentorálásával folytatódik, így támogatva szakmai munkájukat. Eddig regionális szakmai műhelyek megtartása, hálózatépítő folyamatok elindítása zajlott, most pedig Sarkadi Nagy László és Végh Zsolt, a Pegazus Színház két szakembere, vezetője segíti a csoportvezetőket abban, hogy a bábcsoportok 2020-ra elkészüljenek előadásaikkal, és a folyamat fenntartható legyen.

A mentorálás során korábban már meglátogattak a mentorok két csoportot, most pedig Veszprém megye három településén folytatódott a munka. Veszprémben Mezei Orsolya indított csoportot, melynek az Új Nemzedék Közösségi Tér ad otthont. Az alsó tagozatos gyerekekkel a csoportalakítás, felkészülés fázisában tartanak, számos játékos feladatot kapnak a gyerekek, sok kreatív, improvizációs gyakorlatban vesznek részt. Azt a mesét, melyet majd előadnak, szintén közösen választották, annak alapján, mi tetszett a csoportnak, mi az, amiben mindenki szívesen vesz részt.

Gicen Németh Adrienn egy nagy létszámú csoporttal kezdett el dolgozni, a gyerekek életkora is igen széles skálán mozog. Ők bábcirkuszban gondolkodnak, hiszen így tudnak mindenki számára az életkorának és képességeinek megfelelő szerepet adni. Jelenleg ebben a csoportban is a csoportalakítással, felkészítéssel kapcsolatos próbák zajlanak.

Pápán Valler Kata indított egy középiskolás bábcsoportot, amely a Pápai Református Kollégium Internátusában működik. Tagjai gimnazisták, akik rendkívül tehetségesek a bábozás különböző területein: novellát, darabot írnak, mesét mondanak, bábokat terveznek és készítenek, zenélnek. Készülő előadásukat is így tervezik, sok-sok közös beszélgetés, tervezés, kreatív együttlétek során formálva azt. Ennek lehettek szemtanúi a mentorok, egy olvasópróbát tudtak meglátogatni.

A mentorok minden csoport munkájába bepillanthattak a személyes látogatások alkalmával, és megfigyelhették, mely területeken van szükség további fejlesztésekre, segítségre. Minden csoportvezetőt személyre szóló tanácsokkal láttak el, mind a pedagógiai, mind a bábszakmai munkát tekintve. A felmerült igények és a tapasztalatok alapján a közeljövőben egy külön alkalmat szentelnek a bábmozgatással kapcsolatos ismeretek és gyakorlat elmélyítésének.

Baloghné Uracs Marianna

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.