Bábcsoportok mentorálása

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. az „Otthonról haza” projekt keretében (EFOP-1.12.1-17-2017-00022) az amatőr bábjátszás területén indult fejlesztő program a Közép-dunántúli régió három megyéjében három évig tart. Számos fejlesztő elemre kerül sor: regionális szakmai műhelyek megtartása, hálózatépítő folyamatok elindítása, bábcsoportok mentorálása, a helyi identitás erősítése a bábművészet eszközével.

A pápai Pegazus Színház szakmai közreműködésével 2018-ban indult bábfejlesztés, amely ebben az évben a megalakult bábcsoportok mentorálásával folytatódik. Veszprém, Fejér és Komárom-Esztergom megyében hat új bábcsoportot indítottak a felkészített csoportvezetők, melyek 2020-ra készítik el első előadásaikat.

A csoportvezetők felkészítése az előző évben lezajlott hat műhelymunkán lezajlott. Érdeklődő, nyitott, lelkes csoportvezetők vállalkoztak ennek nyomán, hogy amatőr bábcsoportokat indítanak a településükön. Őket segíti, mentorálja Sarkadi Nagy László és Végh Zsolt, a Pegazus Színház két szakembere, vezetője, hogy a csoportok 2020-ra elkészüljenek előadásaikkal, és a folyamat fenntartható legyen.

Első alkalommal két Komárom-Esztergom megyei településen, Bajnán és Bakonysárkányban jártak. Bajnán Bagó Zoltánné Nati és Szalai Szilvia vezetésével, valamint a Zöld Tündérek Egyesület számos tagja közreműködésével dolgoznak a gyerekek. Ott jártukkor már láthattak tőlük egy rövid előadást, amelyben a gyerekek többsége is bemutatkozott. Szép, egységes megjelenés, gondos tervezés jellemezte a lírai játékot, amely a megyei bábtalálkozón ezüst minősítésben részesült. A mentoráló szakemberek is gratuláltak az előadáshoz, és a továbbiakra nézve számos javaslatot tettek, amely tovább segítheti a megkezdett munkát.

Bakonysárkányban Dékány Tibor foglalkozik a gyerekekkel, akik egy bábkészítéssel összekötött játékos foglalkozáson vettek részt. Megmutatkozott kreativitásuk, játékos kedvük, határtalan energiájuk, melyre a későbbiekben építeni lehet. Itt is sok javaslattal éltek a mentorok, mind a pedagógiai, mind a bábszakmai munka terén.

A következő hetekben a Veszprém és Fejér megyei csoportok első mentorálása zajlik majd.

Baloghné Uracs Marianna

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.