Bábcsoportvezetők felkészítése ünnepi hangulatban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

Az „Otthonról haza” projekt keretében (EFOP-1.12.1-17-2017-00022) bábfejlesztő program indult a Közép-Dunántúli Régió három megyéjében a pápai Pegazus Színház szakmai közreműködésével. November utolsó szombatján zárult az idei év műhelymunka-sorozata, amelyben összegezték az eddig tanultakat.

A Pegazus Színház két kiváló szakembere, vezetője, Sarkadi Nagy László és Végh Zsolt nagy szakmai felkészültséggel és kiváló pedagógiai érzékkel vezették az idén elindított bábos műhelyeket. Az átadott elméleti és gyakorlati tudásnak, a náluk megtapasztalt szakmaiságnak, a kellemes, baráti légkörnek köszönhetően továbbra is nagy volt az érdeklődés, a 6. műhelyen az előzetes egyeztetések után 14 fő vett részt a három megyéből.

Miután ez volt az idei utolsó találkozásunk, jövőre pedig már indulnak a bábcsoportok, az összegzésre, az elvárások teljesülésére helyezték a hangsúlyt. Az első alkalommal megfogalmazott igényeket végigtekintve megállapították, hogy szinte minden téma szóba került, amire a résztvevők kíváncsiak voltak. Foglalkoztak a bábkészítés technikáival, a dramatizálás kérdéskörével, a megfelelő csoportvezetői módszerek kiválasztásával, érintőlegesen a pedagógiai bábbal is.  Lehetőség volt arra is, hogy tisztázó beszélgetés formájában még visszatérjenek az őket érdeklő kérdésekre.

Arról is szó esett, hogy a következő évben kik szeretnének csoportokat indítani. Azt kértük, hogy ők az általunk összeállított kérdőív alapján fogalmazzák meg a csoport működtetésével kapcsolatos elképzeléseiket, terveiket. Ennek alapján születhet döntés arról, melyik csoportot tudjuk majd mentorálni. Az előzetes jelzések alapján minden megyében készülődik legalább két csoport, sőt Komárom-Esztergom és Veszprém megyében túljelentkezés tapasztalható, ezért itt a megyei irodák már keresik a módját a további csoportok segítésének is.

A műhely második részében az eddig tanultakat egy verses mese előadása kapcsán alkalmazták a résztvevők.  Sarkadi Nagy László: A három pillangó című rövid meséje remek alapot kínált arra, hogy a színpadra állítás minden mozzanatát a gyakorlatban kipróbálják, amely nagyon sok tanulsággal járt.

Az utolsó alkalom – az adventhez közeledve ‒ karácsonyi hangulattal, sok finomsággal zárult, mindenki várja a következő évi folytatást.

Baloghné Uracs Marianna

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.