Bábcsoportvezetőket képeznek Szolnokon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatósága 2019. augusztus 13-án a Művelődő közösségek Észak-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00148 azonosító számú projekt keretében indította útjára a Bábcsoportvezetői alapismeretek I. közművelődési szakmai továbbképzés tanfolyamát.

A 60 órás tanfolyamra nemcsak a szervező megye, de Pest, Bács-Kiskun, valamint Hajdú-Bihar megye pedagógusai, közművelődési szakemberei is jelentkeztek. A képzés helyszíne Szolnokon az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ volt.

Az első napon délelőtt Láposi Terka a Magyar Bábjátékos Egyesület vezetőségi tagja, a Vojtina Bábszínház művészeti vezetője, délután Szentirmai László a Magyar Bábjátékos Egyesület alapítója, elnöke, művész és pedagógus köszöntötte a hallgatókat. Az előadások által már az első napon rendkívül értékes tapasztalatokkal, használható tudással gazdagodtak a hallgatók.

A 8 napos képzés alatt lehetőségük lesz a megvalósításba bevont bábszínházak műhelymunkája révén gyakorlatban is megismerni a bábjátszás-bábkészítés alapjait, a dramatizálást, az animációt és a szcenika rejtelmeit. A tanfolyam során olyan új, korszerű, innovatív bábművészeti technikákat, tendenciákat és módszereket sajátítanak el, melynek birtokában alkalmassá válnak bábcsoportok vezetésére.

A képzésre sikerült megnyerni a szakma elismert szakembereit, Láposi Terka és Szentirmai László mellett, az előadók sorát erősíti még Magi Krisztina Mária a Vojtina Bábszínház bábszínésze, drámatanára, Majoros Gyula képzőművész, valamint Gimesi Dóra író a Budapest Bábszínház dramaturgja.

Ondok Katalin
Fotó: Dian Krisztina

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.