Bábkészítés kreatívan – Bábműhely Békéscsabán

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Békés Megyei Irodája együttműködésben a Békéscsabai Napsugár Bábszínházzal bábműhelyt szervezett 2018. május 11-én, Békéscsabán az Ibsen Házban. A bábkészítéssel foglalkozó műhelymunka témavezetője Lenkefi Zoltán, a bábszínház igazgatója volt.

Nagy népszerűségnek örvendett a 2018. május 11-én, 13:00 és 18:00 óra között megrendezett műhelyfoglalkozás, melynek programja a bábkészítés köré épült. Az előzetes regisztrációknak megfelelően 17 résztvevő érkezett Békés megye több településéről. A jelentkezők között voltak bábszakkörök vezetői, pedagógusok, óvodapedagógusok és amatőr bábjátszással foglalkozók is.

A foglalkozást Lenkefi Zoltán, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója nyitotta meg, aki témavezetőként először az inspirálódásra hangolta az érdeklődőket. Különböző anyagokból, eltérő technikákkal készült bábok kerültek bemutatásra. Az ötletelést követően a kis csapat tagjai maguk kezdtek neki az alkotó folyamatoknak. A résztvevők olyan újrahasznosítható anyagok felhasználásával készíthettek bábokat, mint például műanyagtölcsér, konzervdoboz, papírhenger, üdítős üveg és kupakok. Aki a természetességet preferálta inkább, az különféle termésekkel és faágakkal dolgozott, de remek bábok készültek régi ruhákból, sálakból és zoknikból is. Az alapanyagok kiválasztása egyéni döntés alapján történt.

Az alkotás során egymás segítése sem maradt el, a közös munka ideje alatt mindenki megosztotta saját tapasztalatait, kreatív gondolatait, egyedi tippjeit. A műhelyfoglalkozás színességét mutatja, hogy szinte az összes újrahasznosítható alapanyag elfogyott. Olyan bábok születtek, mint például a sálból készült zebra, a műanyag palackból alkotott kismalac, a textilből és filcanyagból létrejött ló, kisegér, gólya.

Az eddigi tapasztalatok alapján, ezek a programok nemcsak a bábművészet szeretetét hozzák közelebb az érdeklődőkhöz, hanem kreatív gondolkodásra ösztönöznek és közösségformáló erővel bírnak. A Békés megyében nagy múlttal rendelkező bábművészet hagyományait viszik tovább, kiegészítve a napjaink adta innovatív lehetőségekkel. A Művelődési Intézet és a Békéscsabai Napsugár Bábszínház partnerségében korábban megvalósult közös események eddigi sikerére alapozva a jövőben is lesznek találkozási alkalmak, műhelyfoglalkozások a bábjáték témakörében.

Idén kerül megrendezésre a XVII. Nemzetközi Bábfesztivál is, 2018. június 21–24. között, Békéscsabán. A rendezvény nulladik napján, 2018. június 20-án szeretettel várják azokat a Békés megyei amatőr bábosokat egy újabb találkozásra, mely jó bemutatkozási lehetőség is lehet számukra. Ez egy olyan alkalom lesz, ahol az érdeklődők megoszthatják egymással tapasztalataikat, megnézhetik a külföldi előadók műsorait, ezzel fejlesztve kompetenciáikat. A szervezők a fesztivál programjaira szeretettel várnak minden bábművészet iránt érdeklődőt!

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.