Bábkiállítás a Pegazus Színház jubileumi évadában

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

Különleges eseménynek adott helyet Pápán a Pedagógus Művelődési Ház, amikor a Pegazus Színház jubileumi, 15. évadának részeként az eddigi előadásokon szerepelt bábokat, díszleteket mutatták be a nagyközönségnek.

Sokan eljöttek a kiállítás megnyitójára hétfőn, és valamennyien ámulva, elismerően tekintették meg a bábkiállítást. Sarkadi Nagy László és Végh Zsolt igazi mesevilágot teremtenek a színpadon, ami megragadja és elbűvöli a nézőket – jóra tanítja a gyerekeket. Ezt a mesevilágot jelenítették meg a kiállítás keretében is, az egyes bábjátékok szereplőit külön csoportokba rendezve.

A megnyitón Áldozó Tamás polgármester elismerően szólt a színház tevékenységéről, különösen a két vezető kiemelkedő szakmaiságáról, kreativitásáról, a város kulturális életét meghatározó munkásságukról, amely nemcsak a bábelőadások terén, de számos egyéb területen is jelentős. Biztosította a Pegazus Színházat arról, hogy a város továbbra is támogató módon működik együtt a társulattal.

Mátyus Aliz, a Pápai Művelődéstörténeti Társaság alelnöke hangsúlyozta, a szervezet örömmel segíti a kiállítást – a hely biztosításával, őrzésével, hiszen amelyik gyerek látja az ilyen típusú előadásokat, boldog lesz tőle, ez pedig a legfontosabb. A Társaság által kezdeményezett népfőiskola elnevezéseként a Pegazust javasolta, és egy új elismerés, díj alapítását is kilátásba helyezte, melyet a Pegazus Színház kap meg elsőként.

Baloghné Uracs Marianna, az NMI Veszprém Megyei Igazgatóságának vezetője több projektben is együtt dolgozott a Színházzal, most éppen az „Otthonról haza” projekt keretében segítik a Közép-dunántúli Régióban amatőr bábos csoportok elindulását, fejlesztik a csoportvezetők tudását. Ebben a nagyívű munkában Sarkadi Nagy László és Végh Zsolt szakmaisága, hite, értékrendje biztosítja azt az alapot, amire építeni lehet, és biztosítja a fenntarthatóságot.

A kiállítás megtekinthető a Pedagógus Művelődési Házban november 15-ig.

Baloghné Uracs Marianna

Fotók: papa-ma.hu

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.