Bábos nap Biatorbágyon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatóság

2019. szeptember 14-én rendezte meg a Biatorbágyi Juhász Ferenc Művelődési Központ együttműködve a Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatóságával a IV. Biatorbágyi Bábos napot. Az esemény egyben kiállításmegnyitó is volt, hiszen a Bábakalács csapata is felvonultatta szebbnél-szebb bábjait.

A rendezvény délelőtt előadásokkal indult: itt volt a Bábakalács csapata, a CipCirip gyermek bábcsoport és a Ládafia társulata is. Mindeközben Szegedi Katalin kézműves foglalkozása is zajlott, ahol a neves grafikusművésszel alkothattak a családok. A Bábosházban Szádváriné Kiss Mária, a Juhász Ferenc Művelődési Központ vezetője és Varga László, Biatorbágy alpolgármestere nyitották meg a Bábakalács kiállítását, valamint Néder Norbert – a házigazda – köszöntötte Szluka Juditot, a csoport vezetőjét.


A délutáni előadások előtt egy hosszabb workshopot tartott Botka Dóra a Színház és Filmművészeti Egyetem végzős drámainstruktor hallgatója, és Boros Dorottya színházi díszlet-, jelmez- és bábtervező iparművész. Ez egy komplex szakmai műhely is volt egyben, ahol a résztvevők a papír számos technikai felhasználásának lehetőségét ismerhették meg, de kaptak drámapedagógiai módszereket is. Mind bábos, mind színjátszó szakembereknek hasznos alkalom volt ez, hiszen a mindennapi munkájukba beépíthető elemeket tanulhattak meg.

A megyében indult bábos szakemberek hálózatosodásának és tudásmegosztásának elősegítésére létrejövő program a jövő évben is folytatódik.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.