Bábos tanulmányút Cucorkához

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

2019. május 4-én, szombaton rendezték meg a Cucorka XIX. Dél-dunántúli Regionális Gyermek Bábjátékos Találkozót Kaposváron az Együd Árpád Kulturális Központban. A találkozóra tanulmányutat szervezett a Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatósága a bábcsoportvezetői tanfolyam tagjai számára.

De ki is, mi is ez a Cucorka? Somogy megyében a pünkösdi királynét nevezték így, aki egy 4-7 év körüli, díszesen felöltöztetett, szép kislány volt. Nagyobb lányok vették körül, és mivel felkoszorúzott fejét selyemkendővel takarták le, így kézen fogva vezették házról házra. Bőséget kívánó köszöntőket mondtak. A néphagyomány történetét hallva, a rendezvény kiötlői, nem is találhattak volna jobb elnevezést a gyermek bábjátékos programra.

Az amatőr bábjátékos gyermekcsoportokat a Báb-Szín-Tér Közhasznú Alapítvány hívta össze a találkozóra. Szombaton délelőtt hét csoport mutatta be előadását. Óvodás és iskolás csoportokat láthattak a lelkes nézők. A produkciókat Fabók Mariann, színművész és bábos mesemondó, valamint Berlik Mária, módszertani referens, a Nemzeti Művelődési Intézet Somogy Megyei Igazgatóság munkatársa zsűrizte. Az óvodások általában a híres népmesékből, vagy egy-egy tanmese közül választottak. Az iskolások irodalmi és történelmi olvasmányélményeikből állítottak színpadra darabokat. Délután szakmai műhellyel folytatódott a munka. Amíg a csoportvezetők a felmerült kérdéseket vitatták meg és az előadásokat értékelték, addig a gyerekek játszóházban szórakozva feledték a délelőtti fellépések miatt felhalmozódott izgalmakat. Az egész napos találkozót Pályi János, művészeti vezető moderálta.

A baranyai amatőr bábcsoportvezető tanfolyam megjelent résztvevői érdeklődve nézték az előadásokat is, de legfőképpen a csoportvezetők munkáját figyelték. Nagyon sok hasznos élményt és ismeretet szereztek a majdani bábcsoportjuk indításához. Jól követhető volt, hogy az egy-egy életkornak milyen hosszúságú és tartalmú darab, valamint mely bábtechnika felel meg a legjobban. Arra is láttak példát, hogy több korosztály hogyan tud együttműködni, hogyan lehet kicsit-nagyot egyaránt megtalálni, motiválni. A bábtechnikákból is változatos volt a kínálat. Az egyszerű fakanálra készített filcbábtól az ízületek mozgatásával életre keltett nagybábokig, sokfélét láthattak „működés közben”. A visszajelzések alapján az érzékenyítés sikeres volt. A tanfolyam résztvevői a következő tanévben komolyan készülnek saját csoportok alakítására. Talán a jövő évi Cucorkán már új baranyai csoport is bemutatkozik.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.