Bakonyszombathelyen „sokszemközt”

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Komárom-Esztergom Megyei Irodája és az Új Nemzedék Nonprofit Kft. Tatabányai Közösségi Tere közös szakmai napot szervezett Bakonyszombathelyen 2017. október 26-án. A szakmai program egy olyan sorozat első alkalma volt, melynek célja a közművelődési szakterület, ifjúságügy jó gyakorlatainak, példáinak bemutatása, aktuális szakmai információk átadása. Olyan alkalmak biztosítása, amelyeken a közösségi művelődés területén dolgozók, a közművelődési szakemberek, a civil szervezetek, az önkormányzatok képviselői, és a Kulturális Közfoglalkoztatási Programban résztvevő partnerszervezetek vezetői, munkatársak egymás közötti kapcsolatai megerősödhetnek.

A Műhelybeszélgetések „sokszemközt” elnevezésű megyei szakmai találkozó sorozat első alkalmát Pintér Lajos Tibor, Bakonyszombathely polgármestere nyitotta meg. Röviden bemutatta a település büszkeségeit, közösségi programjait, az elmúlt időszak fejlesztéseit. Hornyák-Pálmai Éva az NMI Művelődési Intézet módszertani referense az aktuális közművelődési lehetőségekről tartott előadást, ismertetve az NMI Művelődési Intézet által 2017 második félévében megvalósított szakmai programokat, mintaprojekteteket, továbbképzési lehetőségeket. Cserteg István, az Új Nemzedék megyei ifjúságszakmai koordinátora a tatabányai közösség teret mutatta be, valamint a 2018-as ifjúsági munkát támogató lehetőségeket ismertette.

Ezután Borbély Ilona a bakonyszombathelyi Benedek Elek Általános Iskola tanára és az ácsteszéri Táncsics Mihály Kultúrház és Könyvtár könyvtárosa mutatta be a színjátszás közösségfejlesztő hatásait és eredményeit az iskolásokkal és vegyes csoportokkal egyaránt. Az ezt követő műhelymunkán Edelmayer Zsolt módszertani referens vezetésével a szakemberek helyi értékek, tudás, hagyományőrzés átörökítéséről, megosztásáról, közösségformáló szerepéről beszélgettek, illetve osztottak meg egymással jó gyakorlatokat.

A szakmai találkozón a megye négy járásának szakemberei számos jó példát mutattak meg egymásnak, amelyet a mindennapi munkájuk során is kamatoztatni tudnak. A szakmai rendezvényeken kiépülő, megerősödő kapcsolati háló nagy segítséget jelent a közösségi művelődés szervezésében. A beszélgetés során a résztvevők a 2018-as év programjainak, rendezvényeinek, kezdeményezéseinek körvonalait is felvázolták. Ehhez adott jó segítséget az is, hogy a szervezők novemberben a megyei produkciók, előadók, amatőr művészeti csoportok friss listáját eljuttatják a megyei települések szervezőinek. Azt remélik, hogy ezen támogató munkától, hogy minél több megyei előadó, alkotó és újdonság megjelenhet 2018-ban a megyei településeinek közösségi programjain. A sorozat következő alkalmának az Esztergom-Kertvárosban működő Féja Géza Közösségi Ház lesz a házigazdája 2017. november 9-én. Az alkalom témája: a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése, a helyiek közösségi életébe való bevonása.

Cserteg István, Edelmayer Zsolt
Fotó: Edelmayer Zsolt

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.