Baranya a számok tükrében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

Országos szinten is lezárult a Baranya megyei kulturális statisztikai adatszolgáltatás, amely 2020. január 20-án indult, s az adatszolgáltatók számára március 1-ig tartott. Megyénkben összesen 500 adatszolgáltató nyújtott információt 2019. évi közművelődési tevékenységéről.

A Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatósága 2020. január 20 és február 15 között a kulturális statisztika elkészítéséhez szakmai tájékoztató napok sorozatát szervezte meg a megye tíz járásában. A szakmai napokon a statisztikai adatszolgáltatás új témakörei és problémás kérdései is szóba kerültek. A kulturális statisztika elkészítése a törvényi előírásokon mellett nemcsak közművelődési pályázatokhoz szükséges, hanem az adatszolgáltató önkormányzatok, közművelődési intézmények és civil szervezetek képet kaphatnak saját tevékenységükről, eredményes programjaikról és esetleges fehér foltokról, amelyeket erősíteni kell. Az adatokat fel tudják használni indikátor mutatókként különböző pályázatokhoz, elemzésekhez is.

A beérkezett 500 adatlap közül Baranyában közösségi színtér 297, egyéb- civil szervezet- 169, közművelődési intézmény 34 működik. A fenntartók megoszlása szerint: önkormányzati fenntartású szervezet a legtöbb, 307, civil szervezet 149, gazdasági szervezet 11, alapítvány 20, nemzetiségi önkormányzat 11, központi költségvetési szervezet 2 működik megyénkben. A közművelődési intézmények, szervezetek programjait 2 258 730 fő látogatta 2019-ben. A Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatósága ezúton is köszöni minden partnerének a féléves együttműködést a megyei statisztikai adatgyűjtésben.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.