Baranya megyei háromnapos látóúton jártunk

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

A tanulmányutat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. és az Országos Széchényi Könyvtár Konzorciuma a “Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás” kiemelt projekt keretében szervezték meg 2018. szeptember 18-20-a között.

A Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás projekt szakmai megvalósítói elkötelezettek az esélyegyenlőség szerepének növelése, a hátrányos helyzetűek felzárkóztatása és a kulturális javakhoz való egyenlő hozzáférés lehetőségének megteremtése mellett, ennek jegyében zajlottak a programok.

Első nap a Janus Pannonius Múzeum négy munkatársa – Kováts-Ömböli Éva, Tillai Gábor, Varga Ágnes és Majdán Mira ‒ ismertette az intézményben folyó közösségfejlesztő programokat. Az érdekes előadásokból kitűnt, hogy a múzeum legfőbb törekvése egy olyan látogatóbarát szemléletű intézmény kialakítása, mely egyrészt a felnövekvő generáció számára jelent oktatási-képzési lehetőséget, másrészt minden korosztály számára biztosítja – közművelődéssel összefüggő tevékenységek kapcsán – az élethosszig tartó tanulás lehetőségét. Törekednek arra, hogy minél szélesebb rétegek számára biztosítsák a minőségi kulturális értékekhez való hozzáférés lehetőségét, valamint minél több múzeumi programhoz kötődő közösség kialakulását, fejlesztését segítsék.

A tanulmányút második, konferencia napját a Tudásközpontban tartották, ahol először Szeifer Csaba kapcsolati csoportvezető beszélt a Csorba Győző Megyei Könyvtár közösségfejlesztő és önkéntes tevékenységéről, majd Berényi Zoltán szakmai vezető a három művelődési házból alakult KOBEKO esélyegyenlőségi szerepvállalását ismertette. Örömteli előadást hallhattunk László Miklóstól arról, hogy az ifjúság mennyire aktívan vesz részt Pécsvárad közéletében, a Pécsváradi Ifjúsági Önkormányzat működését, valamint népfőiskolai kezdeményezését mutatta be. Bánki Eszter kolléganőnk, mint a vásárosbéci Virágóra Alapítvány elnöke beszélt az alapítvány közösségfejlesztő tevékenységéről és erejéről. Az előadás keretében a mini-kiállítással is bemutatkozó Gyümölcsoltó Alapítvány és a Szigetvári Várbaráti Kör vezetői tartottak nagyon érdekes tájékoztatót munkájukról. A konferenciát Málek Andrea, a Szigetvári Kultúr- és Zöld Zóna Egyesület munkatársának előadása zárta, mintegy összefoglalva az eddig hallottakat, tartalmas szakmai keretet adva ennek a délelőttnek.

Délután Nagypallra látogattunk, ahol Grátz Erika polgármester asszony köszöntötte a tanulmányút résztvevőit, majd Bérces Boldizsárné alpolgármester asszony, a Régi Mesterségeket Felelevenítő Egyesület elnöke végigkísért minket a Falumúzeumon, majd a nemrég átadott, a “Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás” kiemelt projekt keretében támogatott Kézművesház Csuhé, Gyékény, Sás állandó kiállításán.

A harmadik napon az Év Tájháza díjas tájházat tekintettük meg Hosszúhetényben, amelyet Papp János, a hosszúhetényi Nemes János Művelődési Központ igazgatója mutatott be. Poór Gabriella a Tájház vezetője az ott tevékenykedő közösségekről mesélt.

A 18 megyét lefedő tanulmányutak úgy gondolom nagyon hasznosak, hiszen mindenki olyan tapasztalatokkal gazdagodik, amelyeket saját munkájában is fel tud használni. Új módszereket ismer meg, és a szakmai kapcsolatok bővítésére is lehetősége nyílik. A megismert jó gyakorlatokból pedig sokat tanulhat, és átgondolhatja, miként adaptálhatja majd saját közösségében.

Nagy Andrea

fotó: Kalmár Erika

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.