Baranya Megyei Közművelődési Szakmai Nap

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

2018. június 13-án a Kozármislenyi Művelődési Házban rendezte a közművelődési szakmai napját a NMI Művelődési Intézet Baranya Megyei Irodája. Több mint 70 érdeklődő regisztrált a rendezvény előtt.

Az egybegyűlteket Kárpáti Árpád ügyvezető szakmai tanácsadó, és Dr. Biró Károly, Kozármisleny polgármestere köszöntötte. Ezután a vendéglátók nevében Baka Sára igazgató mutatta be Kozármislenyi Művelődési Ház Városi Könyvtár tevékenységét. Kiemelte, hogy az intézmény működésében mennyire előnyös a nonprofit kft. forma. A következő előadásban Nemes Krisztina irodavezető adott ízelítőt a megyei iroda tevékenységéből. Bemutatta az iroda munkatársait és az éppen folyó projekteket. Felhívta a figyelmet a nyáron Pécsett induló OKJ-és Közművelődési és közönségkapcsolati szakember – középfokú képzésre, amely eredményeként, a programot követően, többen be is adták jelentkezésüket a munkáltatóik által megerősített szándéknyilatkozattal együtt.

Ezt követően a Kárpát-medencei Népfőiskolai Hálózat két megyei tagja beszélt tevékenységéről és az újonnan készült értékbemutató kiadványairól. Közkincseink címmel a Komlói Térség kulturális értéktárát, Ezeréves Zengővidék címmel pedig a pécsváradi és zengőaljai népfőiskolai kezdeményezéseket ismerhették meg. A helyi bemutatkozásokat Kárpáti Árpád Közművelődési törvényi változások című előadása követte. A közművelődési szakemberekből, polgármesterekből, jegyzőkből és civil szervezetek képviselőiből álló hallgatóság egyaránt nagy érdeklődéssel fogadta az elhangzottakat. Az előadás elméletét később a szakmai napot záró műhelymunka gyakorlatorientált példái egészítették ki.

A kávészünet után a legújabb projektről Bunyevácz Tímea, csoportvezető a „Bűvös Bábos” program baranyai résztvevője mesélt. Papírmasé bábjaiból a szakmai napon kiállítást rendezett, és egyik szereplője, Teofil meg is szólalt.

A kitartó közönség ekkor hallhatta Erdős-Pohli Krisztina, Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara projekt menedzserének GDPR, EU előírások az adatkezelésben című előadását, amely a visszajelzések szerint hasznos segítséget adott az előírások gyakorlati megvalósításához.

Végül a Váradi Judit vezette műhelymunkában az előkerült kérdésekre is választ kaptak az érdeklődők. Bár a nap folyamán az időjárás több féle arcát is mutatta, a szakmai nap résztvevői mégis olyan szerencsések voltak, hogy az ízletes ebédet a szabadban, a Művelődési Ház udvarán fogyaszthatták el. A kellemes hangulatú közös étkezés arra is jó alkalom volt, hogy informális keretek között beszélgethessenek az elhangzottakról.

Összegezve, a résztvevők visszajelzései és az elégedettségi kérdőívek kiértékelése alapján elmondható, hogy a Baranya Megyei Közművelődési Szakmai Nap mindhárom célkitűzését teljesítette: hasznos információkat adott a kiemelt témákban, bemutatta a megyei iroda tevékenységét és ízelítőt adott a megyében zajló közművelődési folyamatokból. Valamint a résztvevőkben és az előadókban egyaránt az az óhaj fogalmazódott meg, hogy folytatni kellene az egymás közötti párbeszédet és az együttműködéseket. A megyei iroda továbbra is törekszik ennek teret adni.

Nemes Krisztina

Fotó: Váradi Judit, Marksz Levente

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.