Baranya – Paraván

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

2019. március 13-tól bábcsoportvezetők képzése indul a Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóságán.

Amikor kézbe veszünk egy bábot, bizony nem mindig vesszük észre azonnal a benne rejlő lehetőségeket. Vajon mire jó az a süni, róka vagy nyuszi kesztyűbáb azon kívül, hogy köznapi értelemben eljátszunk vele egy történetet? Hihetetlenül sok mindenre! A bábozás nemcsak szórakoztató, de rendkívül hasznos játék is gyermekünk számára.

A bábjáték sokoldalú, komplex hatása miatt nagyon alkalmas módszer a gyermeki személyiség fejlesztésére. A bábjáték a gyermek számára elsősorban játék, tehát felhőtlen örömet jelent. Így játékos módon sajátít el ismereteket teremt, kapcsolatot a világgal, a közeli és a távoli környezettel, s élményeit, benyomásait játékosan dolgozza fel. Amellett, hogy önfeledten játszik, észrevétlenül rendezi a külvilágból szerzett ismeretanyagot, s gyakorolja a logikus gondolkodást.

Bunyevácz Tímea alkotásai a Bőköz Fesztiválon

A pedagógusok ismerik jól a bábozás fejlesztő hatásait, ezért örültek nagyon a bábvezetők képzésének és annak, hogy lehetőséget kapnak a tanulásra az ország elismert szakembereitől. A szakmai hátteret a Bóbita Bábszínház és a Magyar Bábjátékos Egyesület biztosítja. A szervezők reményei szerint a képzés hatására Baranyában több bábcsoportot is beindul és újra lesz 2020-ban a Gyermekbábosok Országos Fesztiválján bemutatkozó együttes.

Baranya – Paraván felhívás

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.