Baranyából Békésbe – Háromnapos belföldi tanulmányút Békés megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

Szerencsésnek érzem magam, hogy részt vehettem azon a Békés megyei tanulmányúton, melyre a Nemzeti Művelődési Intézet Baranyai Megyei Irodája hívta fel a figyelmemet. 2018. október 9-11. között a ”Cselekvő közösségek ‒ aktív közösségi szerepvállalás” projekt keretében Békéscsabán, Gyulán és Orosházán jártam.

Egy civil szervezet vezetőjeként, érdekes és nagyon tanulságos volt megfigyelni, meghallgatni, betekinteni a gyakorlott közösségépítők világába. Látni a működésüket, a jó gyakorlataikat, a tapasztalataikat a közösségépítésben, illetve az esélyegyenlőségi és felzárkóztatási törekvéseiket. Mindezek mellett mutattak be kulturális alapú gazdaságfejlesztő projekteket, és voltunk intézménybejáráson is. A Békés megyében folyó közösségépítő, értékfeltáró folyamatokról is lehetőség volt tájékozódni a konferencianapon, ahol a gyulai Erkel Ferenc Kulturális Központba hangzottak el érdekes bemutatkozó előadások.

Néhány dolog, ami engem az elhangzottakból a legjobban megragadott:

  • Békéscsabán hogyan gondoskodnak arról, hogy a fiatalok helyben maradjanak,
  • a „Minden magyarok néptáncfesztiválja” hogyan szélesedett ki nemzetközi táncünneppé,
  • milyen kísérő elemek szükségesek egy-egy rendezvény nagyobb sikeréhez,
  • mi lehet egy népfőiskola jelentősége, hogyan alakítja ki és fejleszti az értéktárát,
  • hogyan lehet felhasználni egy amatőr hobbi során szerzett tudást a közösségen belüli ismeretátadásra,
  • és Battonya ‒ ahol valami elkezdődött, sőt még mindig nem ért végett: hiszen olyan szerencsésen sikerült a lakosság bevonása a hagyományőrzésébe és -mentésébe, hogy szinte tűkön ülve várják a „gyűjtős napokat”, ahol a népek adakoznak, ajánlanak mindenfélét, már amennyire lehetőségeik csak engedik ezen a magyarok, románok, szerbek által lakott településen ‒ ahol máris új értelmet nyert a lokálpatriotizmus.

Úgy vélem a múlt nemcsak a békésszentandrásiakkal él együtt, amint azt előadásuk címében jelezték, hanem velünk is, akik hallgattuk őket, s akik mi mindannyian teszünk azért, hogy becsüljük értékeinket, hagyományainkat, legyenek közösségeink. Fontos az életben tartásuk, s természetesen a tudásunk átadása még a legújabb „hópehely-generációnak” is.

A szakmai út másik fontos eredménye volt, hogy útitársaimban, a többi résztvevőben olyan kiváló kollégákat ismertem meg, akikkel a közös élmények és az együttgondolkodás igazi öröm volt. Sokat tanultunk egymás tapasztalataiból, alkalmasint a hasonló nehézségekből. Ezáltal értékes kapcsolatokkal gazdagodtam, új lendületet nyerve saját ötleteimhez, tevékenységeimhez.

Ácsné Vér Márta  ‒ Pellérdi Kézműves Klub

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.