Baranyai projekt a Kodály 135+1=A Jövő Zenéje program zárókonferenciáján

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

2018. június 12-én és 13-án Lakitelek adott otthont a rendezvénynek, ahol közösségekkel foglalkozó szakemberek és érdeklődők kaptak ízelítőt a több mint 135 projekt különféle kreatív megvalósítási módjairól.

A közös cél, a közösségépítés mellett a Kodályi örökség megismerése, illetve továbbgondolása olyan nagyszerű ötleteket hívott életre, melyek akár mintaként, ötletadóként is segíthetik más csoportok munkáját, bővítheti eszközeik, lehetőségei számát.

A workshop-ok között egy baranyai projekt is helyet kapott. Kardos Andrea a Total Art Egyesület vezetője kollégáival, az animáció segítségével hívott életre egy csoportot és adta kezükbe a stoptrükk technika fortélyait. A sikeres projekt után a rendezvény első napján a kollégák is megismerhették a módszerben rejlő lehetőségeket és az elmélet mellett különféle eljárással maguk is alkothattak, filmeket készíthettek.

A kiváló hangulatról és az aktív, érdeklődő részvételről a képek is mesélnek. A visszajelzések alapján a tanultak-látottak hasznossága például már abban is megnyilvánult, hogy ráébredhettek, mennyire egyszerű eszközökkel is már mozgásra lehet bírni a különféle statikus tárgyakat, egyáltalán nem szükséges mindenféle drága beruházás ahhoz, hogy az előbb említett módszerrel játékosabbá, szemléletesebbé és elevenebbé tegyük csoportjaink mindennapjait.

Marksz Levente

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.