Báron bábos varázslat Kecskeméten

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóság

Zsúfolásig megtelt csivitelő gyermekekkel a Neumann János Egyetem Pedagógusképző Karának díszterme 2018. április 20-án. A csoportok az Országos Gyermekbábos Találkozó Megyei Döntőjére, egyben a VII. Báron Bábos Találkozóra érkeztek. Az NMI Művelődési Intézet tevékenységében az amatőr bábjátékos közösségek szakmai támogatása hangsúlyosan szerepel, így a találkozót érdeklődéssel kísértük.

A rendezvény az intézmény egykori oktatója, Báron László emléke előtt tisztelgett, aki kiváló képzőművész, bábpedagógus és bábművész volt, alapítója és sokáig művészeti vezetője a Ciróka Bábegyüttesnek.

A hetedik alkalommal megrendezett bábos találkozón óvodás és kisiskolás csoportok mutatták be a szakkörökön, foglalkozásokon feldolgozott meséket. A zsűrizést idén Emőd Krisztina, a Ciróka Bábszínház báb-és jelmezkészítője, Apró Ernő, a Ciróka bábszínésze és Dr. Galuska László Pál, a Pedagógus kar docense végezte, aki hangsúlyozta, hogy a bábjáték fölhasználható pedagógiai célokra. Fejleszti a kézügyességet, a beszédkészséget, a szövegértési képességet, a gyerekek megtanulnak nyilvánosan szerepelni, együttműködni.

Fülöp Tamás dékán beszédében kiemelte, hogy a pedagógusképző kar hagyományaihoz szépen illeszkedik ez az esemény, hiszen nagyon sokrétű az a tudományterület, amelyhez a bábozás, a bábművészet kapcsolódik.

A kicsinyek nagy érdeklődéssel és lelkesedéssel nézték meg egymás meséit. A technikai szünetekben sem unatkoztak, szórakozásukról Kovács Gáspár, a Neumann János Egyetem tanító szakos hallgatója gondoskodott. A fiatalember a tanulás mellett rendszeresen tart zenés foglalkozásokat gyermekeknek.

A találkozó célja elsősorban tehát a bemutatkozási lehetőség megteremtése, valamint a szakmai munka, a fejlődés segítése volt az alkotó közösségek számára.  Természetesen az előadások nemcsak a bábjátékos hagyományok és a szakmai újítások miatt fontosak, hiszen a pedagógusok a gyerekek készségeit is fejlesztik az előadások készítése közben.

Az iskolás korcsoportban a találkozón fellépő valamennyi gyermekprodukció minősítést kapott. A zsűri döntése alapján 2018-ban megyénket a Kertvárosi Általános Iskola 3-4. osztályosokból álló csoportja képviselheti a Gyermekbábosok Országos Fesztiválján, Egerben.

 

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.