Befejeződött a Metszéspont műhelyfoglalkozás-sorozat Heves megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

2018. május 24-én az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Művelődő közösségek Észak-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00148 projekt keretén belül Metszéspont műhelymunka címmel indult el egy 12 alkalmas foglalkozássorozat Heves megyében. A műhelyfoglalkozás-sorozat minden alkalommal egy-egy, a közösségi művelődésben nagy jelentőséggel bíró témát járt körbe (pl. törvényi változás, közművelődési alapszolgáltatások, közművelődési statisztika, szolgáltatási terv). A találkozókra a megye különböző közművelődési intézményeiben került sor, melyeken a megyében dolgozó közművelődési szakemberek vettek részt.

A záróalkalom 2019. április 25-én a Bélapátfalvai KulTurDia Nonprofit Kft. Gesztenyés Kiállítóházában került megrendezésre, ahol az NMI Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóságának kollégája, Kun Zsófia mellett Mezőné Kovács Edit, a Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte a szakembereket, aki bemutatta a település közművelődési tevékenységét és Bélapátfalva legnagyobb múltra visszatekintő épített örökségének, a Ciszterci Apátságnak a történetét.

A résztvevők Vágvölgyi Gusztáv facilitálásával két csoportban összegezték az elmúlt időszak eredményeit. Megbeszélték a szakma aktualitásait, s felvázolták a jövőbeli lehetőségeket, a műhelymunka folytatásának lehetőségeit. Az Eszterházy Károly Egyetem közösségszervező BA szakos hallgatói is jelen voltak az eseményen, Székely Ákos és Lőcsei Dóra Luca, akik jelenleg az NMI Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóságán töltik gyakorlati idejüket, ők segítették a résztvevők által összegyűjtött eredmények összegzését. Az összegzésből levonható konzekvencia, hogy a műhelymunka-sorozat hozzásegítette a közművelődésben dolgozó szakemberek megyei hálózatának kialakulását és megtalálták a kapcsolódási pontokat a szakmában. Továbbá a szakemberek kiemelték a NMI Művelődési Intézet szakmai támogatását, mint lényeges tényezőt.

A nap zárásaként a Gesztenyés Kiállítóház kollégái jóvoltából a műhelymunkán résztvevő szakemberek megkóstolhatták az újonnan épült kemencében sült helyi gasztronómiai értékeket.

Csulák-Muliter Mariann, Lőcsei Dóra Luca
Fotó: Kun Zsófia, Székely Ákos

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.