Befejeződött a Metszéspont műhelymunka Heves megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

2018. május 24-én az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Művelődő közösségek Észak-Magyarországon – EFOP-3.7.3-16-2017-00148 projekt keretén belül Metszéspont műhelymunka címmel elindult egy 12 alkalmas folyamat, amely 2019. április 25-én zárult le. A műhelyfoglalkozás alkalmai Heves, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megye településein valósultak meg, mindig más helyszínen.

Vágvölgyi Gusztáv, az Inspi-Ráció Egyesület facilitátora volt a 12 alkalom foglalkozásvezetője. Szakmai házigazdája és a műhelyfoglalkozás koordinátora Kun Zsófia, az NMI Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság módszertani referense volt. Az alkalmak során több témával is foglalkoztak a résztvevők, egyik legfontosabb az 1997. évi CXL. törvény a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvény változásai voltak. Egerben, Felsőtárkányban, Tiszanánán, Kiskörén, Nagyrédén, Hevesen és Bujákon a törvényi változás 76.§ (3) bekezdésének pontjait járta körbe a csoport. A foglalkozássorozat során olyan településeken valósult meg a találkozó, ahol az adott alaptevékenység dominál, mint például Nagyrédén a kulturális alapú gazdaságfejlesztés, vagy Kiskörén az egész életen át tartó tanulás a népfőiskolai kezdeményezés keretein belül.

A továbbiakban a törvényi változásokhoz kapcsolódó dokumentumok megismerése és közös értelmezése volt a cél. Az Egri Kulturális és Művészeti Központban a Metszéspont műhelymunka résztvevőihez csatlakoztak az Eszterházy Károly Egyetem Közösségszervező BA második évfolyamos hallgatói is, ahol a közművelődési intézmény típusairól hallhattak előadást, és csoportmunkában együtt dolgozhattak a jelenleg a szakmában dolgozó közművelődési szakemberek és a leendő szakemberek. Viszneken a képzési és beiskolázási terv, Vámosgyörkön a szolgáltatási terv dokumentumait készíthették el a résztvevők szakmai módszertani segítségnyújtással. Tiszaújvárosban a Derkovits Művelődési Központ keretein belül a Minősített Közművelődési Intézmény Cím és Közművelődési Minőség Díj dokumentálási folyamatát ismerhették meg a résztvevő szakemberek.

A találkozókon az elméleti és gyakorlati munka mellett mindig akadt alkalom, hogy megismerjék az adott település értékeit, közművelődési tevékenységét is. Felsőtárkányban rétest kóstolhattak, Kiskörén a Tisza-tó környékét és a hallépcsőt járták körbe, Viszneken a régi Malom épületének történetét és mai állapotát ismerték meg, Bélapátfalván a Ciszterci Apátság közel 800 éves történelméről hallhattak, majd tárgyi és környezeti értékeit is megismerték.

Heves megyében a Metszéspont műhelyfoglalkozás célja, hogy alkalmai során ne csak az elméleti tudásátadás történjen, hanem egy még erősebb hálózat kerüljön kiépítésre új tagok bevonásával, az NMI Művelődési Intézet szakmai módszertani tudásátadásával. A találkozók lehetőséget adtak arra, hogy egymás munkájába is betekintést nyerjenek, megismerjék egymás településeit, programjait, esetlegesen új ötleteket gyűjtsenek egymástól, vagy adjanak egymásnak. Kiléptek egy kicsit a megszokott „monotonitásból”, új emberekkel ismerkedtek meg, és megoszthatták egymással negatív és pozitív élményeiket is.

A műhelyfoglalkozás elérte célját, a résztvevők már egyre nagyobb bizalommal fordulnak egymáshoz, kérik egymás segítségét. A projekt lezárult, viszont a folyamat továbbhalad. A következő találkozási időpont is kitűzésre került, melyre 2019. május 30-án, Egerben az Új Nemzedék Kontaktpont Irodában kerül sor. A Heves megyei közművelődési hálózat megerősödött, melynek a továbbiakban is aktív részese marad az NMI Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatósága.

Kun Zsófia

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.