Befejeződött a Mozgó film, mozgó klub havi szakkör Kerekegyházán

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóság

Kiállítással zárult az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. EFOP – Művelődő közösségek az Alföldön projekt Mozgó film, mozgó klub havi szakköre a Bács-Kiskun megyei Kerekegyházán, 2019. május 11-én.

A Katona József Művelődési Ház adott otthont a szakkörnek, melyet Csenki Csabáné közművelődési szakember, médiatanár és a kecskeméti Otthon Mozi vezetője irányított egy esztendőn át. A művelődési ház vezetője, Dubeczné Erzsike maga is a szakkör tagja lett. Középpontban a mozgó film készítés, fotózás és a települési értékek feltárása, dokumentálása állt. A szakkör folyamán esett szó a kisfilm készítésének alapszabályairól, műfaji lehetőségeiről, miközben – reményeink szerint – a tagok megtanulták „más” szemmel is látni a környezetüket. A szakkör segítségével a résztvevők talán jobban tudják értékelni településük értékeit. A szakkör keretében, tavaly nyáron meglátogattak két magángyűjtőt is. A látogatásokat filmfelvételen is megörökítették a maguk és az utókor számára, mellyel értékmentés is megvalósult. A tagok megtapasztalhatták az alkotás örömét, maradandó produktumot hoztak létre.

A szakkör végére maradtak az izgalmas kirándulások. Márciusban jártak Kecskeméten a rajzfilmstúdióban, illetve az Otthon Moziban, ahol a gépterembe is bebocsátást nyertek a szakkörvezető, Edit jóvoltából. Áprilisban pedig ellátogattak a Korda Filmstúdióba. A kirándulás időzítése miatt lehetőség nyílt a híres Etyeki Piknik meglátogatására is. A tagok magukkal vitték fényképezőgépeiket is, hisz mind a stúdió, mind a piknik bőséges témával rendelkezett.

Mivel minden tag vonzódik a fényképezéshez, már a szakkör kezdetén megfogalmazódott a fotókiállítás gondolata, mellyel lezárult a szakkör életének ezen szakasza. A kiállítás gondolatával szinte egy időben megszületett az időpontja is, hiszen egy új közösség bemutatkozása mikor lehetne máskor, mint a Közösségek Hetén? A megnyitó egy Kerekegyházát bemutató rövidfilmmel kezdődött. Az eseményen jelen volt a település első embere is, dr. Kelemen Márk polgármester, aki köszöntőt mondott, s szeretettel üdvözölte a csapatot. Feladatot is adott mindjárt, hiszen a közös munka folytatására bízta az új közösséget, s célul tűzte a további értékőrző dokumentálást. 

A paravánokon látható képek igen sokfélék voltak, erre utalt a kiállítás címe is: Kerekegyházi anzix. Az anzix szó jelentése képes levelezőlap, üdvözlőlap, tájképes levelezőlap, az Ansehen (látvány, meglát) szóból származik. Mint ahogyan nagyon sokféle, és sokféle hangulatú képeslapot lehet készíteni egy épületről, egy tájról, a kiállított fotók is különböző hangulatot árasztottak. Némelyik a pillanat varázsát ragadta meg, némelyik dokumentálta a pillanatot. A kiállítást Fekete Beatrix közművelődési referens nyitotta meg. Záróakkordként Mozgókép a hétköznapi kommunikációban címmel Csenkiné Túri Edit kommunikációs szakember tartotta meg frappáns előadását. Vendégfogadás és jó hangulatú beszélgetés a zárta a kiállításmegnyitót, mely egyben a Mozgó film, mozgó klub szakkör első fejezetének végét is jelezte.

Fekete Beatrix

Fotó: Fekete Beatrix, Faragó Ferenc

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.