„Beindul a pofonofon” Ivádon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

Idén ötödik alkalommal indult útjára a Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság közös projektje, a Pajtaszínház Program, melynek célja, hogy országszerte ‒ mind a 19 megye egy-egy településén ‒ a már meglévő színjátszó hagyományok nyomán új közösségek, színjátszó csoportok jöjjenek létre.

A Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatósága Ivád települését kérte fel arra, hogy képviselje a megyét a Nemzeti Színház színpadán 2020 januárjában. Ivád egy kevesebb, mint 400 lelkes település Heves megyében, festői dombok között fekszik. Néhány tucatnyi iskoláskorú gyermek él itt, ám igényük van arra, hogy más kulturális csoport nem lévén a faluban, lehetőségeik szerint saját maguk emeljék a helyi rendezvények színvonalát, s némi kultúrát csempésszenek a kisközösség mindennapjaiba.

A Hétszínvirág színjátszó kör csoportvezetője Szabó Edit pedagógus, aki már több éve készíti fel a helyi gyermekeket a nemzeti ünnepekre, viszont ilyen szabású projektbe még nem fogtak bele. Szakmai segítséget Nagy Adrienn, az egri Gárdonyi Géza Színház színésznője nyújt, mint szakmai mentor. Ivád Községi Önkormányzata is támogatja a csapat munkáját, Valyon László polgármester úr nagy örömmel fogadta a kezdeményezést, a csoport számára helyszínt, és további eszközöket is biztosít.

Az ivádi Hétszínvirág színjátszó kör korosztálya vegyes, az általános iskolástól a nyugdíjas korosztályig vesznek részt a próbákon. Jelenleg 12 fős a csoport. Kiválasztott darabjuk hamar eldőlt, a Dzsungel könyve musical minden korosztály számára kitűnő választásnak bizonyult. A próbafolyamatok során az éneklés volt eddig hangsúlyban, a darabban szereplő dalok kiválasztása, gyakorlása, például a „Beindul a pofonofon”, vagy az „Egy majomban őrlünk” dalszövegeit már kiválóan tudják. A követező alkalomtól már színpadi próbák következnek.

Kun Zsófia

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.