Bejgli szelet és laza Mikulás

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

December hónap során több, mint 160 közművelődési asszisztenst vesz fel a Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatósága. A belépő kollégák azokon a településeken fognak közművelődési feladatokat ellátni, amely önkormányzatok részvételi szándékukat együttműködési megállapodás aláírásával erősítették meg.

Azonban a járványügyi helyzet miatt nem könnyű a településeken a feladatellátás. A közösségi színterek zárva vannak, a közösségi tevékenységek szünetelnek. Ilyen viszonyok között sokszorosan felerősödnek a közösségépítés helyi, a szabályoknak megfelelő kezdeményezések. Így a felvett asszisztensek kreativitása máris próba elé van állítva.

A közművelődési feladatellátás módszertani támogatásához létrehoztunk Baranya megyében 7 csoportot, amelyekbe régiónként gyűjtöttük össze a foglalkoztatásban résztvevőket. Így van szigetvári, sellyei, siklósi, mohácsi, sásdi és két pécsi csoport. A csoportok a MOODLE felületeken keresztül kapják meg a módszertani feladatokat. Így magának a felületnek a megismerését, használatát is elsajátítják. A heti feladatok között szerepelt karácsonyi receptek-, a településre jellemző adventi hagyományok gyűjtése. A legtöbben olyan gyorsan elvégezték a kiadott munkát, hogy maradt idejük szorgalmi feladatokra is. Így a településen adventi dekorációkat készítettek, és apró ötletekkel próbálják a helyi közösséget az ünnepre hangolni.

A MOODLE felületen pedig sorra jelennek meg a jobbnál jobb karácsonyi süteményreceptek. A klasszikus linzer- és bejgli receptek mellett egy-egy sváb, vagy újraértelmezett hagyományos édesség is „terítékre” kerül. Továbbá minden csoport koordinátora létrehozott egy-egy zárt FB csoportot, ahol információ- és tapasztalatcsere zajlik. Ezekbe a csoportokba már gyűlnek a települések adventi dekorációiról a fotók. Itt is határtalan kreativitás tapasztalható. Az adventi koszorúk, a csuhé betlehemek, a fénydekorációk mellett faragott díszek, vagy éppen egy-egy laza Mikulás gondoskodik a településeken az ünnepi hangulat megjelenítéséről.

A program indításával igazán felpezsdült a baranyai kistelepüléseken is a közművelődési feladatellátás. Hogy mennyire fontos ez, az idei, cseppet sem hagyományos ünnepvárás idejében mutatkozik meg igazán.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.