Békés megyei bábműhely

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Irodája, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház és a Körös-vidék Drámapedagógiájáért Alapítvány együttműködésével a bábművészet iránt nyitott érdeklődők, bábcsoport vezetők, pedagógusok, óvodapedagógusok részére bábos műhelyt szervez Békéscsabán, 2018. november 30-án. A program célja, hogy a bábjáték területén mozgó, vagy a téma iránt érdeklődő személyek számára találkozási alkalmat teremtsen, és hosszabb távon hozzájáruljon egy egymást ismerő, folyamatosan együttműködő bábos szakmai közösség létrejöttéhez.

A Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Irodája és a Békéscsabai Napsugár Bábszínház az elmúlt években többféle kezdeményezést, szakmai műhelyt és képzést valósított meg partnerségben az amatőr bábjáték területén. Az együttműködés a két szervezet között 2015 őszére vezethető vissza, ekkor indult el a közös gondolkodás. Ennek első alappillére 2016. év elején egy intenzív bábos műhely volt, ahol a bábművészet iránt rajongók kötetlenül ismerkedhettek a bábjátékkal. Ezt követte a nagy népszerűségnek örvendő 90 órás akkreditált bábcsoportvezetői alapismeretek képzés, melynek befejezése után sokan érdeklődtek a folytatásról. A résztvevők bábjáték területén való tevékenységét az együttműködő partnerek továbbra is folyamatosan nyomon követik, igyekezve számukra minél több találkozási alkalmat teremteni. A következő ilyen lehetőség egy bábos műhely, melyre 2018. november 30-án kerül sor, két helyszínen: 10:00-11:00 óra között az Ibsen Házban, valamint 13:00-16:00 óra között a Békés Megyei Könyvtárban.

A rendezvény nyilvános főpróba megtekintésének lehetőségétől, jó gyakorlatok megismerésén és hasznos ismereteket közvetítő előadáson át, gyakorlati foglalkozásig több területen kínál a mindennapi gyakorlatba átültethető tartalmat a bábjáték iránt érdeklődőknek. Az eddigi tapasztalatok alapján ezek a programok nemcsak a bábművészet szeretetét hozzák közelebb a résztvevőkhöz, hanem közösségformáló erővel bírnak, s a Békés megyében nagy múlttal rendelkező bábművészet hagyományait viszik tovább.

A szervezők szeretettel várnak minden bábművészet iránt érdeklődőt!

Lipták-Belányi Barbara

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.