Békés megyei bábműhely – bábos szakmai találkozó nem csak bábjátékosoknak

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Békés Megyei Irodája a Békéscsabai Napsugár Bábszínházzal együttműködve a bábművészet iránt nyitott érdeklődők, bábcsoportvezetők, pedagógusok, óvodapedagógusok részére bábos műhelyt szervezett 2017. november 25-én, Békéscsabán, az IBSEN házban.

Az esemény egy fejlesztési folyamatba illeszkedik a Művelődési Intézet Békés megyei bábos program és bábműhely elnevezésű projektje keretében. Ez a folyamat több éves múltra nyúlik vissza Békés megyében. 2015. év végén, 2016. év elején Intenzív bábos műhely került megrendezésre. Ennek tapasztalataira építve 2016 őszén 90 órás akkreditált bábcsoportvezetői alapismeretek képzés zajlott. Ez a program országosan hat helyszínen valósult meg, ezek egyike Békéscsaba volt. Erre alapozódott az a 2017. év elején induló, „Bűvös Bábos” mintaprogram elnevezésű projekt, melynek keretében négy megyében egy-egy bábcsoport szakmai mentor segítségével el tudott indulni.

Békés megyében Kötegyánban alakult bábcsoport a Kötegyáni Baráti Kör Egyesület együttműködésével, Pallag Mária csoportvezető munkája révén. Ennek a programnak a záró eseményét Békéscsabán rendezték 2017 májusában. Békés megyében a folyamat itt nemhogy véget ért, talán épp csak elkezdődött. Feltérképezésre kerültek a megyében működő bábcsoportok, induló kezdeményezések, melyekkel a kapcsolattartás most is folyamatos. Ezeket a megkezdett folyamatokat viszi tovább a Békés megyei iroda, melyben a Békéscsabai Napsugár Bábszínház a kezdetektől együttműködő partnerként van jelen. A Békés megyei bábos program és bábműhely keretében működő közösségek, induló kezdeményezések igényei, szükségletei mentén, helyszíni mentorálás zajlott és zajlik több helyszínen, valamint egy szakmai műhely keretében a bábos közösségek képviselői, a bábjáték iránt érdeklődők találkozhattak egy szakmai műhelyalkalmon. Ismerkedés, kapcsolatépítés, problémafelvetés és közös pontok, megoldások keresése volt a hívószó, melyre 24 résztvevő mondott végül igent.

A találkozó lehetőséget jelentett arra, hogy Békés megyében, a bábjáték területén megalapozódjon egy egymást ismerő, egymással együttműködő, bábos szakmai közösség.

A közösségfejlesztés talán épp csak most indul. A lehetséges fejlesztési irányvonalak kirajzolódni látszanak:

 • szakmai találkozók, fórumok személyesen és/vagy a virtuális térben
 • bábkészítő műhelyalkalmak
 • bábos szemlék, találkozók
 • táborok
 • közös projektek, együttműködések
 • képzések
 • adatbázis-építés tudásanyagban, információban
 • egymást segítő, egymást erősítő folyamatok és közösségek létrehozása
 • folyamatos mentorálás
 • infrastrukturális feltételek biztosítása
 • tudásmegosztás.

A felvázolt többéves folyamatnak most kezdenek igazán látszódni az első eredményei. Míg néhány évvel ezelőtt a megyében két működő bábcsoportról lehetett beszélni, mára öt csoport dolgozik, s még jó néhány alakuló kezdeményezés látszik kirajzolódni. Ezeket a folyamatokat lépésről lépésre kell felépíteni és semmiképp sem szabad siettetni. A szükség, az igény és a szándék a folytatásra minden oldalról megvan hozzá!

Lipták-Belányi Barbara

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.