Békés megyei szűcshímzés-kiállítás a Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat keretében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóság

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület tagjainak munkáiból tekinthető meg kiállítás a magyar kultúra napjának alkalmából szervezett programsorozaton 2019. január 21–26-ig a Békés Megyei Könyvtár előterében.

A kiállításon megtekinthetőek a Békés Megyei Népművészeti Egyesület tagjainak munkái, melyeket a hagyomány ihletett, ugyanakkor korszerű darabokra készültek. Az alkotói, modernizáló folyamat során a helyi sajátosságokat figyelembe véve készültek ezek az alkotások, melyek magukon viselik a szűcsközpontok jellemzőit, forma-, motívum- és színvilágát. A textíliák mellett bemutatásra kerül egy ködmön is, amely a békéscsabai ködmönök motívumait idézi fel, illetve egy a ködmönök mintavilágát felhasználó modern alkalmai ruha.

A díszesen kivarrott ködmönök már a 18–19. század fordulóján elterjedt viseleti darabjai voltak Békés megye lakosságának. A különböző nemzetiségek más-más díszítést kívántak a szűcsöktől. Ornamentika és szabás tekintetében hat szűcsközpont alakult ki Békés megyében: Békésen, Mezőberényben, Szarvason, Tótkomlóson, Gyulán és Békéscsabán. A kiváló mesterek a szűcsközpontokra jellemző sajátos kompozíciót, díszítményt, színvilágot, szabásvonalat fejlesztettek ki.

A békéscsabai ködmönök a szegett ködmönök csoportjába tartoznak. Az ornamentikájuk szegényes, sok bőrrátét és kevés hímzés jellemzi. Motívumai igen apróak. Stilizált virág, szegfű vagy virágos ág mintájú hímzések díszítik, melynek színei fekete, zöld, piros, kék, barna, narancssárga és lila. A békéscsabai ködmön fő díszítménye a hátán szív alakban elhelyezett kakasos motívum. Ritkábban pávaszem is előfordul.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület 29 évvel ezelőtt 1991-ben jött létre Békés megyében. Az egyesület célja a kezdetektől fogva a népművészet, ezen belül kiemelten a népi kézművesség hagyományainak fejlődése, ápolása, a mai kornak megfelelő népi iparművészeti alkotásokon keresztül a közízlés formálása. A ma élő és dolgozó hagyományőrző kézművesek fontosnak tartják több évszázados kultúránk megőrzését és átörökítését a felnövekvő nemzedék számára. Békés megyében több alkotó közösség dolgozik a tradicionális szűcshímzés motívumvilágával. Tagjainak és az érdeklődőknek szakmai és esztétikai segítségnyújtást biztosít előadások, tanfolyamok, népművészeti táborok, kiállítások, pályázatok és egyéb rendezvények szervezésével.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület 2019-ben kezdeményezi a Békés megyei szűcshímzés Szellemi Kulturális Örökség nemzeti jegyzékére való kerülését.

Dankó László
Fotó: Kovácsné Varga Tünde Zita

    

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.