Bemutatkozott a Hetedhét Bábcsoport Viszneken

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

A III. Bűvös Bábos Program keretén belül 2019 januárjában, Heves megyében Visznek településen a Nemzeti Művelődési Intézet mentorálásával megalakult a Hetedhét Bábcsoport.

Visznek közel 1.100 fős kistelepülés, ahol a 80-as 90-es években nagy létszámmal amatőr művészeti csoportok is működtek. Csibészke Bábcsoportjuk országos hírnévnek örvendett, ezt a hagyományt szerette volna újra feléleszteni az újonnan alakult bábcsoport. Nagy Henrietta, a helyi csoportvezető 2016-ban vett részt a Nemzeti Művelődési Intézet Bábcsoportvezetői alapismeretek képzésen. Fodor János polgármester úr a kezdeményezést követően a gyermekek számára minden szükséges eszközt biztosított. A továbbiakban közreműködött még Guba Bernadett, közművelődési szakember, Csintalanné Kiss Anna, mint másod-csoportvezető és Csörgő Tamásné tanárnő.

A Hetedhét Bábcsoportban viszneki és tarnaörsi 10-11 éves fiúk és lányok báboznak, összesen 15-en. A próbafolyamatokat Kun Zsófia és Hacsavecz Éva, a Nemzeti Művelődési Intézet módszertani referensei segítették. Általában heti egy napon próbáltak a fiatalok iskola után, de előfordult, hogy az iskolai magyar órák keretei között is megtartottak 1-1 alkalmat.

2019. május 25-én Viszneken eljött az alkalom, hogy a gyerekek bemutathassák választott meséjüket, Az aranyszőrű bárány népmesét, melyet paraván mögött kesztyűs bábokkal adtak elő. A település családi napja alkalmából került színpadra a Hetedhét Bábcsoport előadása. Nagy Henrietta csoportvezető köszöntötte a résztvevőket, őt követte Kun Zsófia módszertani referens, aki a program felelőseként bemutatta Bűvös Bábos Programot, és ismertette a folyamatot. Az előadás végén Csathóné Sebők Erika a Heves megyei igazgatóság vezetője köszönte meg az előadást, és gratulált a fiatalokból álló bábcsoportnak és közreműködőinek.


Fodor János polgármester úr elmondta, hogy céljuk nem csupán a nyilvánosság előtti fellépés, bemutatkozás, hanem az is, hogy a gyerekekkel az amatőr bábjátszást, mint művészeti tevékenységet még inkább megszerettessék, és Viszneken újra lehessen bábozni.

Kun Zsófia

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.