Bemutatóhoz közeledve…

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

Már javában zajlanak a „Bűvös Bábos” próbák a Baranya megyei Szőkéden. A november 23-ai szolnoki bemutatóig Bunyevácz Tímea csoportvezetőt, a Bóbita Bábszínház művésze, Papp Melinda mentorálja, aki a kiválasztott történet megértését és feldolgozását drámapedagógiai eszközökkel segíti a gyerekek számára. A jó hangulatú próbákon nagyon intenzív munka folyik, a tanítási hét fáradalmai ellenére nagy lelkesedéssel dolgoznak a fiatalok.

Budapesti szakmai műhelyfoglalkozások is segítik az alkotás folyamatát, ahol elismert művészek, előadók adják át ismereteiket. A csoportvezetők szeptemberben „A Bábtechnika és a kiválasztott történet koherenciája” címen hallhattak előadást és vehettek részt tréningen. Októberben „Vizualizáció a bábszínpadon: stilizálás, absztrakció és a gyermekek életkora” címmel kerül megrendezésre a következő találkozó. A tapasztalatok alapján, remek alkalmak ezek a közös gondolkodáshoz, és a felmerült kérdések esetleges kétségek átbeszéléshez, feloldásához.

A csoport – mentorának közbenjárásával – lehetőséget kapott egy szakmai kirándulásra a Bóbita Bábszínházba. A Bábmúzeum megtekintése mellett a Ludas Matyi próbájának kulisszatitkaiba is beleshettek.

A hamarosan elkészülő baranyai produkció egy igazi közösségi munka végeredménye lesz. A „kis művészek” éppúgy kiveszik a részüket a folyamat minden eleméből, mint támogató szüleik, akik a próbákon nemcsak lelkesítő jelenlétükkel segítik az előadás megszületését, hanem kétkezi munkájukkal, festéssel, kalapálással, fuvarozással és természetesen tapssal is.

Marksz Levente
Fotó: Marksz Levente

  

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.