Bendegúz és a Banya – Repül a gombóc Csanádpalotán

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád-Csanád Megyei Igazgatósága

Csongrád megye déli szegletében, Csanádpalotán talált végső nyughelyre Magyarország első színigazgatója Kelemen László színműíró. A színjátszás legendás alakja a mai napig hatással van a településre, hiszen mindig működött valamilyen formában színjátszó csoport.

A Kelemen László Amatőr Színtársulat jelenleg 15 aktív tagot számol, akik közt a hetyke bajszú juhásztól, a nyugdíjas népművelőn át, a kisiskolásig, minden nemű és korú helyi lakos megtalálható. A lelkes közösség örömmel csatlakozott a Nemzeti Művelődési Intézet Pajtaszínház programjához. A csoport, a „Rideg Sándor: Indul a bakterház” című művének folytatásaként írt, Kéri Ferenc „Meghalsz, Banya!” című színdarabját dolgozza fel a 2019-es helyi, majd az országos díszbemutatóra.

Szügyi Andrásné (Ica néni), a csoport vezetője, volt iskolaigazgató csendes szerénységgel irányítja a csoportot, az ő szakmai tevékenységét erősíti mentorként a Szegedi Nemzeti Színház színésze, Gömöri Krisztián. Kettejük munkájának gyümölcse, hogy a december 6-i próbán már meglepő „szövegbiztonsággal” adták elő – a sok nevetéssel és kisebb bakikkal tűzdelt – vidám darabot.

A tagok hetente kétszer próbálnak. Minden alkalommal lelkesen és alázattal dolgoznak, hűen névadójukhoz, hiszen Kelemen László helyi öröksége a kulturális nemzeti értékek egyik igen jelentős darabja. A Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád Megyei Irodájának munkatársai örömmel járulnak hozzá a területen végzett munkájukkal ezen értékek megőrzéséhez, továbbéltetéséhez.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.