Betekintés a filmvászon elé, avagy hogyan kerül a film a vászonra?

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

2019. május 25-én 16.00 órától várták a szentgotthárdi Csákányi László Filmszínházba a Vas megyei Mozgó film, mozgó klub szakkör tagjait első, filmvetítéssel egybekötött látóútjukra. A program megvalósítása az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosítószámú, „Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon” című projektje keretében történik.

A kulisszák mögé betekinteni mindig izgalmas és várakozással teli, hiszen nem minden nap láthatjuk, hogy mi történik a háttérmunkák során. A Mozgó film, mozgó klub szakkör résztvevői nemcsak a mozi és a vetítőgép működését, hanem a szentgotthárdi filmszínház teljes történetét is megismerhették.

Sebestyén Dénes szervező még a mozi előtt kezdte elmesélni az épület történetét, amely több mint száz éves, és mindig moziként üzemelt. Igazi „helyi érték” és központi találkozási pont a helyi közösségek, baráti társaságok életében. Az épületbe belépve a fiatalok rácsodálkoztak, hogy itt is van minden, akár a nagy mozikban, nagyon hangulatos előtér fogadja a látogatókat, igazi „mozi illattal”, ahogy a pattogatott kukorica készül.

A filmvetítés előtt még bárhova leülhettek a nézőtéren, bejárhatták azt, és érdekességként azt is megtudták, hogy ebben a moziban még van karzat, amit a fiatalok különösen kedvelnek. Dénes elmondta, hogy nagy vonzereje van a filmszínháznak, hiszen a környéken ez az egyetlen még működő városi mozi.

Ezt követően Ficzkó Tibor mozigépész a filmvetítés rejtelmeiről mesélt a fiataloknak. Elmondta, hogy régen közel nyolc kilogrammos tekercsekről vetítették a filmeket, sokszor két mozigéppel, hiszen egy kópiára rá sem fért egy egész estés alkotás. Ma már merevlemezeken kapják meg a filmeket. A résztvevők még a vetítés előtt meg is nézhették, hogy néz ki az a tárgy, amelyről néhány perc múlva a film a vászonra kerül, amely 3D-s volt (Pikachu, a detektív), hiszen a vidéki filmszínház ezzel a technikával is rendelkezik.

Az este során a fogyatékkal élő fiatalok a mozizás élményén túl azt is megtudhatták, hogy egy mozi milyen értéket képvisel. Ezáltal még jobban fel tudják mérni saját településük és önmaguk értékeit. Az itt megszerzett inspirációt a projekt során is hasznosítani tudják.

Bognár Alexandra 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.