„Betyárok határtalanul” Németbányán

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

Veszprém megyében 2018-ban a IV. Pajtaszínház Program hatására Németbánya településén alakult meg a Bakonyi Betyárok Színjátszó Kör. A lelkes csoport felkészülését mentorként Módri Györgyi, a Petőfi Színház elismert színművésze segítette, akárcsak a második és harmadik programban, a magyarpolányi és a sümegprágai csoport esetében is.

2018. december 16-án került sor a településen a helyi bemutatóra, amely nagy sikert aratott a helyiek körében. A Bakony szívében, a 117 fős zsákfaluban több mint 50 néző tapsolhatott a 14 tagot számláló csapatnak.

A valós dunántúli történeteken alapuló vígjáték a „Betyárok határtalanul” címet kapta, amely a színjátszó kör saját átirata Eötvös Károly: A Balaton körül című novellája alapján készült. A 30 perces színdarab színvonalát emelte az is, hogy a bakonyi betyár mondakörökkel is kiegészítették.

A Bakonyi Betyárok Színjátszó Kör 2019. január 26-án, a IV. Pajtaszínházi Szemlén mutathatja be előadását Budapesten, a Nemzeti Színház Kaszás Attila színpadán. A jókedvű és kellően hangos csapat a színpadon játszhatja el, hogy ezek a „derék zsiványok” miként jártak többször is túl a pandúrok eszén.

Rédli Dávid

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.