Bitva-parti települések találkozója Nyárádon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

Négy évvel ezelőtt indult el új kezdeményezésként a Bitva-patak partján fekvő települések találkozója Nyárádon, melyen ebben az évben a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatósága is részt vett.

Évről évre változatos kínálattal, főzőversennyel, sporteseményekkel, kulturális programokkal gazdagítva zajlik a települések találkozója. Kötetlenül, játékos módon mutatják meg egymásnak értékeiket, hagyományaikat, fellépő csoportjaikat. Nyárád Önkormányzata ezen az alkalmon egy szép hagyományt is felelevenített: a megszületett gyermekek tiszteletére szüleik, nagyszüleik egy névvel ellátott fát ültethettek a közösségi ház udvarán kialakított „csemetekertbe”. Nagy sikert aratott a kezdeményezés, melyhez az önkormányzat biztosította a fát és a gyermek nevével, születési dátumával ellátott táblát.

Alkalmat adott a találkozó arra is, hogy a települések vezetői, a közösségek tagjai jobban megismerhessék egymás munkáját, egyeztethessenek nehézségeikről, közös megoldásokat kereshessenek, és együttműködéseket alakítsanak ki vagy mélyítsenek el. Ebben az évben is 7-8 településről érkeztek a főzőversenyek csapatai, a fellépők, az érdeklődők, és egy új, közös kezdeményezés is körvonalazódott a nap folyamán, melyben a Veszprém Megyei Igazgatósággal is együttműködnek.

A Pajtaszínház projekt keretein belül idén először rendezték meg a megyében működő színjátszó csoportok találkozóját, melyet hangos sikerrel mutattak be Németbányán. A következő csoport Nyárádon indulhat, a siker nyomán jövőre a Bitva-parti települések találkozója adhat otthont a Pajtaszínházi Találkozónak. Erre nemcsak a megyében működő falusi színjátszó köröket várják majd, de az eseményen egyébként is részt vevő határon túli magyar színjátszó csoportok számára is fellépési lehetőséget kínálnak. A részletes program kidolgozása a közeljövőben elkészül, hogy mind az önkormányzatok, mind a csoportok időben fel tudjanak készülni a programra, a bemutatkozásra. Ezzel a lehetőséggel tovább bővül azon kezdeményezések köre, melyek az amatőr színjátszás fejlesztését szolgálják, és újabb területen erősödhet a települések közötti együttműködés.

Baloghné Uracs Marianna

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.