Bizalomjátéktól a hangerőpróbáig – második alkalommal találkoztak a Vas megyei Mozgó film, mozgó klub résztvevői

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

2019. április 23-án 16.00 órai kezdettel került sor a Vas megyei Mozgó film, mozgó klub szakkör második foglalkozására. Közösségépítő és önfejlesztő élménypedagógiai játékok várták a fiatalokat a délután során. A program megvalósítása az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosítószámú, „Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon” című projektje keretében történik.

A húsvéti ünnepek után kipihenve, újult erővel és lelkesedéssel várták a fiatalok az áprilisi találkozást. A foglalkozásvezető, Bognár Alexandra már a későbbi filmes munkára készíti fel a résztvevőket, dráma- és élménypedagógiai módszerek segítségével. A jelenlegi tervek szerint a fogyatékkal élő fiatalok egymást és egymás értékeit szeretnék filmre vinni, vers- és prózamondás vagy akár rövidfilm formájában.

A Napsugár Egyesület sérült fiataljai körében elengedhetetlen az állandó fejlesztés, mind mozgásban, mind a hangképzést tekintve. Ezt segítendő a foglalkozásvezető ezen a délutánon játékos feladatokat hozott. A bizalomjátékok a csoportkohéziót és a térben való tájékozódást segítik, ebben a páros játéktípusban az egyik fél szeme mindig csukva van, így a másikra kell hagyatkoznia, valamint a térben elhelyezkedő további párokra is figyelnie kell. Nehézsége, hogy a párok egyre kisebb testfelületen érintkezhetnek, de nem szabad szétszakadniuk, elveszíteniük egymást.

Hangképzésüket fejlesztik azok a típusú hangjátékok, melyben egy ismert verset, mondókát mond előre a foglalkozásvezető, azonban a hangerőt, a ritmust váltogatja, a csoport tagjainak pedig követniük kell ebben.

A játékos délutánon asszociációs játékokból sem volt hiány: alkottak élőszobrot, melyben egy képzeletbeli zenekar tagjainak képzelték magukat, és a kedvenc állatok is megjelentek mind hangutánzás, mind a legjellemzőbb póz formájában.

A csoport tagjai várják a következő találkozási alkalmat, mely egy szentgotthárdi mozilátogatás lesz, filmvetítéssel egybekötve.

Bognár Alexandra

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.