„Bóbita, Bóbita játszik…”

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

BÁBÉCÉ I. a címe a könyvnek, amelynek Szentirmai László, a Magyar Bábjátékos Egyesület elnöke a szerzője, aki a kiadványának személyes előadásával kezdte el a Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatósága által szervezett amatőr bábcsoportvezetői tanfolyamot, 2019. március 13-án Pécsett.  

A részvevők az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, „A hazai kulturális intézmények tehetséggondozó programjainak támogatása” című pályázatával megvalósuló, a magyar bábjáték jövőjéért indított projekt keretében ismerkednek az alkalmazott, pedagógiai bábjátékkal.

Az óvodapedagógusokból és pedagógusokból álló tízfős, lelkes csoport először a Bóbita Bábszínház Történetek a Kutyusról és Cicusról című előadását nézte meg, majd ismerkedős, ritmikai és koncentrációs gyakorlatokkal hangolódott rá a foglalkozásokra. Délután síkbábok elkészítésével máris egy árnyjátékkal próbálgatták bábművészi tehetségüket.

A képzéshez méltó helyszínt a Bóbita Bábszínház biztosítja, minden termében, helyiségében a bábok és díszletek között a mese és a varázslat veszi körül a hallgatókat, kellő alapokat adva a szakmai előadásoknak. A Bóbita Bábszínház igazgatója, Sramó Gábor egy korábbi előadás, Madách: Az ember tragédiája bábjai bemutatásával tartott bábtörténeti előadást, amelyben minden szín más-más bábtípus bemutatására adott lehetőséget. Így megismerhették a marionett, a pálcás báb, a bunraku és egyéb bábtípus különböző érzések kifejezésére történő alkalmazását.

A következő két alkalommal bábelőadás készül a Só című népmeséből, a történet értő, elemző olvasása elkezdődött, folytatásként a bábszínpadra történő adaptálás lesz a feladat.

A tanfolyam végén a csoport Kaposváron a Cucorka Gyermek Bábfesztiválon már bábcsoportvezetői ismeretekkel szemlélheti az előadásokat. Ezek eredményeképpen új bábcsoportok alakulása várható Baranyában.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.