Bőköz Fesztivál

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

Augusztus utolsó hétvégéjén, immáron harmadik alkalommal rendezték meg a Bőköz Fesztivált Baranya megyében. A Bőköz elnevezés az Ormánságon belül egy kisebb tájegységre utal, ahol négy település adott otthont 2018. augusztus 24-26. között a rendezvénynek.

A programok Kémes, Szaporca, Tésenfa és Drávacsehi helyszínein zajlottak. A fesztivál mottója: „Magyarország egyik legszegényebb ‒ de értékeiben leggazdagabb ‒ tájegységében rendezünk összművészeti fesztivált. Nem csak helyieknek…” Erre Márta István, főszervező a program összeállításánál nagymértékben törekedett. Így az esti nagyszínpadi produkciók, és ismert fellépők mellett, jelentős szerepet kaptak a helyi értékeket bemutató attrakciók is. A kapolcsi Művészetek Völgye programsorozathoz hasonlóan itt is egy-egy partner egy-egy udvarban mutatkozhatott be.

Az NMI Baranya Megyei Irodája örömmel csatlakozott a fesztiválhoz különösen azért, mert ebben az évben először a Baranya Megyei Közgyűlés Kincses Baranya értékbemutató rendezvénye is a program részeként, Szaporcán volt. Így a szomszédos településen, Kémesen megnyílt az NMI Udvar. A szervezők kettős céllal állították össze az Udvar kínálatát. Egyrészt szerették volna felhívni a figyelmet a magyar értékekre, az Intézetben folyó országos projektekre, másrészt pedig a megyében zajló közművelődési folyamatokból ízelítőt adni. Továbbá, hogy az adottságokat még jobban ki lehessen használni, az Udvarban voltak állandó programelemek, és voltak naponta változó események.

Így az épületben két szobát tematikusan rendeztek be, Vokány-Látvány címmel Vokány település viselet- és fotókiállítását, Iskolapélda címmel pedig a szőkédi helytörténeti gyűjteményből egy régi falusi iskola tantermét lehetett látni. A pajtában az együttműködő Total Art Egyesület Élő nemzetiségek című molinó kiállítása várta az érdeklődőket, és az udvar legvégén a szemfülesek megtalálhatták a Varázs-ólat, a Gungula bábkiállítást. Emellett állandó program volt a Hungarikum játszóház (amely az NMI Pest Megyei Irodája által készített kender játékokkal bővült ki), a hagyományos kender alapanyagból dolgozó Szakálla volt kender játszóház, Mozgásba hozzuk… címmel pedig az animációs foglalkozás. Az udvar üde színfoltja volt a retro könyvsarok, ahol a Csorba Győző Könyvtár rendezett be egy hangulatos olvasópontot.

Ezeken az állandó programokon kívül, minden napnak más-más főszereplője volt. Pénteken a Garéi Csodabogarak nevű pajtaszínházi csoport előadását mutatták be a Pajtaszínházban. Szombaton a vokányi asszonyokkal a vállalkozó szellemű látogatók levestésztát készítettek a „Tésztagyárban”, és együtt öltögettek a Vokányi Kézimunka Klubbal. Érdemes megjegyezni, hogy a „Tésztagyár” egy NMI által szervezett közösségfejlesztői tanfolyam vizsgadolgozatából nőtte ki magát egy mára önállóan működő, a falu asszonyait megmozgató közösséggé. Jó gyakorlatukkal már a megyét járják a vokányi asszonyok. Vasárnap pedig az idei Bűvös Bábos projekt baranyai résztvevője, Szőkéd volt a vendég. Bábkészítő foglalkozáson tapasztalhatták meg, hogyan mozdulnak meg és kelnek életre a bábok.

A Bőköz Fesztiválon az NMI Udvar egyaránt aratott sikert a közönség és a szervezők körében. Így készülnek már a tervek az együttműködés folytatására, a jövő évi fesztiválra.

Nemes Krisztina
Fotó: Marksz Levente

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.