Bordányi látóúton az Ifjúsági Műhely résztvevői

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet „EFOP-3.7.3-16-2017-00149 – Művelődő közösségek az Alföldön” projekt keretén belül működő Területi Ifjúsági Műhely résztvevői októberben látóúton vettek részt a Csongrád megyei Bordányban, ahol példaértékű ifjúságfejlesztési törekvésekkel ismerkedhettek meg.   

A műhelyfoglalkozás résztvevőit a település polgármestere, Tanács Gábor, valamint az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér és Községi Könyvtár vezetője, Börcsök Roland fogadta. A látogatás első állomása a faluház épületében helyet kapó Bordányi Ifjúsági Információs Pont volt. Már az ajtón belépés pillanatában érezhető volt, hogy itt valóban kiemelt szerepük és helyük van a fiataloknak: igazán jól felszerelt és igényes tér fogadta a csoportot. Ez a vélekedés csak tovább erősödött a település első emberét hallgatva.

Bemutatásra került a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat működése, eredményei, illetve az is, hogy a település önkormányzata hogyan is működik közre a támogatásukban. A sikerek és a szépségek mellett szó esett a nehézségekről, a hátrányos helyzetű ifjúság segítésének lehetőségeiről is. Megmutatkozott, hogy az alig több mint 3000 fős nagyközség rendkívül innovatív és tudatos, nem csak az ifjúsági munka terén. Érdekes volt hallani a helyi pénz, a bordányi korona használatáról és a helyi alapanyagokból készülő, országosan is ismert Legjava termékekről is (többek között egyedi ízvilágú szószokat, krémeket, lekvárokat és chutney-kat készítenek).

A településen található Bordány Hostel szintén összefonódik az ifjúsággal, és nem csupán azért, mert főként ezt a korosztályt célozza meg. A helyben megválasztott fiatal képviselők tesznek javaslatot minden évben arra, hogy minél inkább ifjúságbarát legyen a szállás. A hostel működésében nagyon sok önkéntes vállal szerepet, illetve az ifjú képviselők közül többen a népszerűsítésben is komoly szerepet töltenek be.

Polgármester úr azt is elmondta, hogy a fiataloknak abba is volt beleszólásuk, hogy milyen legyen a berendezés, illetve milyen színeket használjanak a szobák festésénél. A befektetett energia nem marad „viszonzatlan”; a szálláshely nyereségét a helyi ifjúsági életre fordítják. Természetesen a hostel megtekintése sem maradhatott ki a látogatásból. A látóút résztvevői érdeklődve, olykor csodálkozva hallgatták végig a tartalmas körbevezetést, mely nagyon inspiráló volt mindannyiuk számára. A program végeztével az egyik résztvevő őszinte elismeréssel nyugtázta: „Itt aztán tényleg van mit látni!”

Mészáros Judit
Fotó: Mészáros Judit

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.