Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is várják a jelenléti oktatást

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet a Közművelődési Foglalkoztatási és Képzési Program keretein belül országszerte tart Közművelődési és közönségkapcsolati szakember és Közművelődési szakember I. OKJ képzéseket.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is folyik az online felnőttképzés. Az oktatásban résztvevők a közművelődéssel kapcsolatos szakmai tudást sajátíthatják el a felkészült oktatók segítségével. Azonban mindannyian várják a jelenléti oktatást, hiszen a kontakt órákon zavartalanabb az együttműködés, a kommunikáció, a tudásátadás.

A középfokú végzettséget nyújtó, érettségire épülő Közművelődési és közönségkapcsolati szakember OKJ képzésből hat képzési csoport indult el Edelény, Mezőkövesd, Miskolc, Ózd és Sátoraljaújhely helyszíneken. 900 órában tanulják a közművelődési szakmát. A megyében 168 fő kezdte meg tanulmányait, míg a felsőfokú Közművelődési szakember I. képzésre egy csoportba 28 fő iratkozott be szintén Miskolcon. A pandémia átírta a kontakt órák lehetőségét, azonban online formában folyamatosan zajlik a közművelődési asszisztensek képzése. A műhelyfoglalkozásokra is online keretek között kerül sor minden csoportban. A résztvevők értékes, hasznos tudással és tapasztalattal gyarapodnak a közös munka során.

A Közművelődési és közönségkapcsolati szakember képzés résztvevőinek többsége hamarosan eljut az I. modulzáró vizsgához, kivétel ez alól a mezőkövesdi csoport, akik már elkezdték a II. modul tananyagát is feldolgozni. Az I. modul témakörei részletesen taglalják a közművelődési szakma alapvető követelményeit. A résztvevők megismerték a „Helyi társadalom- és kultúraismeret” témakörén belül a közösségi kapcsolatépítés lehetőségét, a kulturális értékek és hagyományok, kultúraismeret, társadalomismeret kérdéseit. A közművelődés, közösségi művelődés, közösségfejlesztésen belül gyakorlati ismeretek feltárásával színesítve sajátították el az elméletet. Betekintést nyertek a kulturális szervezetek működési formáiba és a felnőttképzési ismeretekbe.

A Közművelődési szakember I. képzés felsőfokú végzettséghez kötött, 340 órás iskolán kívüli szakképzés. Az I. modulzáró vizsgán már túl van a csoport, május első felében a II. modulzáró dolgozatot írják. Tudásukról számot adtak a „Közművelődési intézmények és szervezetek szolgáltatásai, tevékenységük rendszere” témakörből, a közművelődési intézmények működése, közművelődési programok és rendezvények szervezési gyakorlata kérdések részletes taglalását követően. Érintették a közösségi fejlesztés gyakorlati lehetőségeit, megismerkedtek a közösségfejlesztés fogalmával, módszertani csoportjaival.

Remélhetőleg minden csoport sikeresen szerepel majd a modulzáró vizsgákon és hamarosan jelenléti oktatásban folytathatják tanulmányaikat.

Konczné Tegzes Erika

módszertani referens
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.