Bővült a közművelődési szakemberek száma Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet küldetése, hogy a közösségeket képessé tegye saját értékeik felismerésére és az ebből adódó lehetőségek kiaknázására. Az 1997. évi CXL törvény módosított változata, amely 2018. január 2-től lépett hatályba minden közösségi színtérben minimum középfokú, minden közművelődési intézményben minimum felsőfokú szakmai végzettséggel rendelkező munkatárs alkalmazását írja elő 2021-től.

A fenti célokkal összhangban a Nemzeti Művelődési Intézet 2018. júniustól az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkárságának támogatásával a közművelődési szakmai munkakörben elhelyezkedni kívánók számára térítésmentesen igénybe vehető szakmai képzések elvégzésére kínált lehetőséget. A programban elsősorban a felnőttképzési törvény szerint engedélyezett Közművelődési szakember I. bármely diplomára épülő, valamint Közművelődési és közönségkapcsolati szakember érettségire épülő szakmai végzettséget nyújtó OKJ képzéseken való részvételre nyílt lehetőség.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Közművelődési és közönségkapcsolati szakember (Közművelődési szakirány) képzés 28 fő részvételével 2018. június 10-től – 2019. március 30-ig terjedő időszakban 46 képzési napon valósult meg Miskolcon, amelyre a szomszédos megyékből (Heves megye, Hajdú-Bihar megye) is érkeztek résztvevők. A hallgatók a 900 órából 440 órát e-learninges formában teljesítettek.

A képzés szakmai vizsgáját a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szervezte a Nemzeti Művelődési Intézet közreműködésével. A komplex szakmai megmérettetést 2019. április 2-án és 3-án tartották. A leendő szakemberek az első napon megvédték az előzetesen megírt Záródolgozatukat, az Esettanulmányukat és a Települési portfóliójukat. A második napon az egész évben tanultakból vizsgáztak. A tanfolyamra beiratkozott hallgatók közül nem volt lemorzsolódás, mindenki sikeresen teljesítette a követelményeket és kapott elismerő bizonyítványt. A résztvevőknek ezzel a végzettséggel a közművelődés területén, szakmai munkakörben van lehetőségük elhelyezkedni.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.